petak, 21. januar 2022.

Kruševac
petak
Naleti vetra.
Naleti vetra.
0°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Na Božićnom privrednom doručku nagrade najboljima, RTK među dobitnicima godišnje nagrade PKS

Na Božićnom privrednom doručku nagrade najboljima, RTK među dobitnicima godišnje nagrade PKS

I ove godine, po 8. put, na drugi dan Božića, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, priređen je Božićni privredni doručak, na kojem su dodeljene godišnje nagrade Privredne komore Srbije, u tri kategorije.

Nagrada za poslovnog lidera pripala je kruševljanki Lidiji Matejić Jovanović, iz kompanije „Matejić“, za poslovni rezultat nagrađen je Kromberg i Šubert, a jubilarna nagrada, za 30 godina neprekidnog rada televizije, prve otvorene u Srbiji van Beograda.  dodeljena je Radio televiziji Kruševac.

Regionalna privredna komora Kruševac, uručila je 6 povelja sa zlatnikom, i to – za menadžera godine, Kosti Antiću iz Stalaća, kompaniji  Glidžišć iz Trstenika za doprinos razvoju lokalne zajednice.

Izvoznik godine je „Svithoum“ iz Brusa, a privredno društvo „Marel“ doo iz Kruševca, nagrađeno je za doprinos razvoju privatnog preduzetništva. Najbolji u kategoriji za kvalitet proizvoda je „Brami“ iz Aleksandrovca, a Turistički kompleks „Jastrebac lejk rizort“ za doprinos razvoju turizma.

Nagrade su uručili predsrdnik Skupštine Privredne komore Srbije Miloš Nenezić i direktorka RPK Kruševac Maja Marković. Skup je pozdravio i blagoslovio episkop kruševački dr David Perović.

 

Direktorka RPK Kruševac istakla je da su, uprkos velikim izazovima sa kojima je poslovna zajednica bila suočena tokom 2020. i 2021. g, naše kompanije očuvale stabilnost, ulagale u nove proizvode, u povećanje efikasnosti, u unapređenje poslovnih procesa i organizacije.

Privreda Rasinskog okruga, prema rečima Maje Marković, ostvarila je natprosečne rezultate u 2021. godine. Zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Aleksandra Vučića očuvan je ekonomski potencijal i nastavljene su visoke stope rasta industrijske proizvodnje i izvoza. Spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga iznosi 643.4 miliona evra; u poređenju sa istim periodom u 2020. g. veća je za 34.8%, a u odnosu na isti period 2012. g, gotovo je utrostručena. Sve je to rezultat marljivog rada naših privrednika, uvećanja proizvodnih kapaciteta gotovo svih naših većih kompanija, ali i malih i srednjih preduzeća. Maja Marković je posebno istakla saradnju sa gospođom Anđelkom Atanasković, ministarkom privrede, zahvaljujući čijoj potpori i ohrabrenju, Rasinski okrug ima sve preduslove za privredni razvoj.

Naš okrug dobija i novu dimenziju izgradnjom infrastrukturnog projekta – Moravski koridor. Ovaj projekat je od izuzetnog značaja, ne samo za Rasinski okrug, već i za čitavu zemlju. Izgradnjom Moravskog koridora, privrednici sa ove teritorije dobijaju direktnu infrastrukturnu povezanost sa svim delovima zemlje, bržu komunikaciju, uštedu vremena, smanjenje troškova. Zahvaljujući mudrim investicijama Vlade Republike Srbije u budućnost zemlje, ulaganjem u infrastrukturu i nove industrijske zone, mi ćemo postati još atraktivnije tržište za nove investicije i tako podići kvalitet života naših građana. U politici privlačenja stranih investicija, pored dobre infrastrukture, ključna je kvalifikovana radna snaga. Najbolji način za obezbeđivanje kvalifikovane radne snage je dualno obrazovanje, jedan od strateških prioriteta Vlade Republike Srbije, a samim tim i komorskog sistema. Privreda Rasinskog okruga prepoznaje značaj dualnog obrazovanja, a poseban doprinos njegovom razvoju već godinama pruža, svojim energičnim zalaganjem, gospodin Miloš Nenezić.

Grad Kruševac i Rasinski okrug beleže istorijski uspeh zahvaljujući gospodinu Bratislavu Gašiću. Gotovo svakog meseca se vide rezultati marljivog rada i ulaganja u naš okrug. Sav uloženi trud doprineće da Rasinski okrug bude još atraktivnije mesto, kako za dolazak, tako i za ostanak mladih ljudi. Na mapi Srbije naš okrug postaje sve značajniji. Raste interesovanje i za razvoj turizma, pa će naši centri: Ribarska Banja, Jastrebac, Brzeće – Kopaonik, Put vina župskog vinogorja privlačiti veći broj turista.

Uprkos pandemiji koja ne jenjava, 2022. g. biće godina prilika u kojoj ćemo nastaviti da radimo zajedno i da realizujemo već zacrtane planove. Kada je reč o zajedničkom radu, Maja Marković se posebno zahvalila predsedniku Skupštine Grada Kruševca, Predragu Vukićeviću, na stalnoj podršci koju pruža Komori.

Ova godina biće godina velikih šansi koje se stvaraju inicijativom Otvoreni Balkan, čija primena će obezbediti veće tržište, bez komplikovanih procedura i dodatnih troškova, i omogućiti da naše kompanije budu još konkurentnije, zaključila je Maja Marković.

Povezano