nedelja, 22. maj 2022.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Kruševcu u januaru povećan broj pregleda i dece pozitivne na koronavirus

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Kruševcu u januaru povećan broj pregleda i dece pozitivne na koronavirus

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine od početka janura povećan je kako broj pregleda tako i broj dece pozitivne na korona virus.

Sadržaj je realizovalo Udruženje PAHULJICA TIM, Kruševac


Od početka januara iz dana u dan povećava se broj dece sa pozitivnim nalazima, ali povećava se i broj dece sa drugim respiratornim infekcijama, reči su načelnice Službe za zdravstveno zbrinjavanje dece iomladine Doma zdravlja u Kruševcu spedijaliste pedijatrije doktorke Gordane Aleksić.

– Prošle sedmice je bilo duplo više pacijenata koji su Kovid pozitivni nego pretprošle. Od početka pandemije simptomi su slični uz različite modulacije – dodaje doktorka Aleksić-glavobolja, malaksalost, povrćanje, retke stolice, a neki pacijentim imali su i stomačne tegobe, ređe stolice – odnosno bolove u donjem delu trbuha.

– Poremaćeji sa probavom bili su česti, a kako će drugo polugodište za đake u Srbiji početi 24. januara savetuje se obavezno nošenje maski, držanje distance, pojačana lična higijena i higijena stvari koji se svakodnevno koriste, a u kućnim uslovima najvažnije je redovno provetravanje – saveti su doktorke Gordane Aleksić.

Po njenim rečima veoma mali broj roditelja ,čak zanemarljiv iskazao je potrebu da se njihova deca vakcinišu protiv Kovida 19 i to uglavnom oni koji moraju da putuju, samo su u par slučajeva deca su vakcinisana protiv Korone iz preventivnih razloga.

Ostaje da osluškujemo i posmatramo kako će se virus dalje ponašati i u skladu sa tim primenjivati sve propisane epidemiološke mere, a u nadi da ćemo ovom virus videli leđa, uslovno rečeno, ipak epidemilozi kažu da će Korona virusi, koji su poznati odavno ostati da žive , samo će se njihov soj, virulenca i zaražavanje menjati i mutirati.

Povezano