petak, 28. februar 2020.

Kruševac
petak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
-3°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 98%
Brzina vetra: 0 m/s JZ
 

Portreti – svedoci vremena

Portreti – svedoci vremena

„Ako sam uspeo da „oživim“ likove koje sam portretisao, a posmatrače ne ostavim ravnodušnim, onda je opravdano vreme koje sam u svom radu posvetio ovoj temi.“-rekao je Zoran Rajković, akademski slikar,  prilikom otvaranja izložbe portreta pod nazivom „Savremenici“ u Narodnom muzeju u Kruševcu.

Ovo je njegova prva samostalna izložba u Kruševcu posle 14 godina i razlikuje se od ostalih po temi, jer su portreti veoma retki u umetnosti danas. U kruševačkom Narodnom muzeju izloženo je 38 ulja na platnu, i to je četvrtina stvaralačkog opusa Zorana Rajkovića, koji je naslikao oko 150 portreta uglavnom po narudžbini. Izložene slike nalaze se u privatnom vlasništvu, u Kruševcu i nekoliko gradova Srbije, a većina portreta razbacana je širom sveta.

Galeriji likova sa  izloženih portreta ostavljam da govore sami o sebi,“ kaže Rajković i objašnjava da ga je portret kao  jedna od najtežih, ali zahtevnih tema u slikarstvu, oduvek privlačila. „Mislim da umetnik nije pravi majstor ako ne ume da naslika nečiji lik, uostalom najveća imena u slikarstvu bili su pre svega portretisti.“  Po rečima autora, izložba je svojevrsno nostalgično prisećanje na ljude i vreme u kome su portreti nastali, ali i potreba da se posle tri decenije stvaranja sagleda promena u načinu razmišljanja i slikanja. „Forma je tokom godina ostala realistična, ali se način rada menjao: od glatke strukture do pastuozne, od difuznog svetla do jakih kontrasta, od blage svedenosti do naturalizma. Na svim slikama se primećuje da je sam ostao dosledan principima koje sam  sebi postavio na početku bavljenja slikarstvom: likovnost, karakter i psihologija modela – tri elementa bez kojih nema dobrog portreta“ – objašnjava umetnik.

I zaista, izložba u obnovljenom prostoru Narodnog muzeja Kruševac posmatrače nikako neće ostaviti ravnodušne – pojedine će vratiti u neka prošla vremena, a neki će uživati u istančanoj i vernoj tehnici umetnika.

Zoran Rajković, akademski slikar rođen je 1949. godine u Kruševcu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku 1974. Član je ULUS-a od 78. Predsednik je i jedan od osnivača Udruženja likovnih umetnika Kruševac 2011. god.

Organizatori izložbe su Narodni muzej i Udruženje likovnih umetnika Kruševac, a postavku portreta „Savremenici“ kruševačka publika može pogledati do polovine decembra.

Povezano