petak, 21. februar 2020.

Kruševac
petak
Bez padavina.
Bez padavina.
-3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 97%
Brzina vetra: 1 m/s JJZ
 

Optimizam za Vaš organizam

Optimizam za Vaš organizam

Sezona prehlade i gripa je pred nama, ali ove uobičajene tegobe možete sprečiti jačanjem imuniteta, koji predstavlja reakciju tela u borbi protiv bolesti.

Zdrave životne navike su najbolji recept u borbi protiv virusa i bakterija, zato razmišljajte i vodite računa o svom zdravlju, držeći se ovih pravila:

-prestanite sa pušenjem

-izbegavajte stresne situacije

-unesite u vaš kalendar preventivne preglede

-fizička aktivnost

-pravilna i umerena ishrana sa dosta voća i povrća, crni i beli luk, jogurt, med

-redovan san, i ne menjajte dan za noć

-higijena, svakodnevno tuširanje

I naravno, ne zaboravite na optimizam, jer kako reče otac Tadej: „Kakve su nam misli, takav nam je život„.

Lekari i stručnjaci za zdravu hranu često ponavljaju preporuke da na trpezi treba imati što češće ribu kao izvor vitamina  i minerala, a izuzetno je bogata omega 3 esencijalnim masnim kiselinama. Zato je potrebno jesti ribu  bar dva puta nedeljno kako bismo uneli dosta hranljivih i lekovitih sastojaka.

U kruševačkim ribarnicama zadovoljni su prodajom, pogotovu u vreme slava, iako su kako kažu prodavci, cene u odnosu na prošlu godinu skočile za dvadeset do trideset dinara po kilogramu. Tako na primer: kilogram skuše je 269 dinara, oslića od 359 do 379 dok filet somovine košta 319 dinara. S obzirom da je nekoliko slava palo u posne dane, prodaja nije opala, a uskoro će i početak posta pa ribarnicama očekuju dobru prodaju.

Povezano