sreda, 23. jun 2021.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
29°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 58%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

Ekstremno dobro penjanje na veštačkoj steni

Ekstremno dobro penjanje na veštačkoj steni

Ljubitelji ekstremnih sportova, planinarenja i alpinizma, svakog utorka i četvrtka od 19 i nedeljom od 15 časova, u sportskoj sali VMN „Krstić“ u Kruševcu mogu da vežbaju penjanje na veštačkoj steni uz iskusne instruktore, od kojih je jedan, poznati planinar i alpinista Nenad Tripković iz Kruševca.

Stena je napravljena prošlog novembra, pre godinu dana, zahvaljujući kompaniji VMN „Krstić“ koja je kako je istakao planinar Nenad Tripković uložila velika sredstva da bi građanima Kruševca omogućila bavljene različitim vrstama sportova u savremenom objektu za te namene, među kojima je i veštačko penjanje, koje je sasvim nov sport u našem gradu. Oprema koju koriste instruktori alpinizma sa veštačkom stenom staje oko 20 hiljada evra. Sportsko penjanje je sport koji je nastao iz alpinizma, a izmislili su ga ljudi koji su savladali sve moguće teške stene u svetu da bi preko zime mogli da vežbaju i penju stene. Kruševac ima oko 100 članova Planinarskog društva „Jastebac“ koji se pored planinarenja i alpinizma, bave i sportskim penjanjem. Nenad Tripković, je kako sam kaže, đak stare generacije planinara: Radoslava Milojevića i Zorana Bogdanovića, koji su alpinistički instruktori iz Kruševca, trenutno van grada. Od poznatih planinara od kojih je učio, seća se Tripković, su i dr Gradimir Perić, Dragutin Pajić i ostali. Tripković je bio u Himalajima, Centralnoj Aziji i na dosta alpinističkih destinacija po Evropi. Kako je rekao do sada ga je sreća pratila, jedino je bilo nekih problema u Južnoj Americi, zbog hladnoće, ali sve je prolazno, ostanu samo lepe uspomene, naglašava Nene Faca, kako ga zovu njegove kolege.

Svi koji žele da se bave ekstremnim sportom kakav je penjanje na veštačkoj steni mogu da dođu kod „Krstića“ i da probaju, a na nama je da ih adekvatno obučimo i obezbedimo, rekao je naš sagovornik koji se sprema da osvoji Centralni Kavkaz na skijama.

Povezano