utorak, 24. novembar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
2°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 98%
Brzina vetra: 3 m/s SZ
 

Rođendan

Rođendan

Na današnji dan pre 68 godina izašao je prvi broj kruševačkog nedeljenika „Pobeda“. Od tada do danas, svakog petka, izlazi već 3.058 puta.

U okviru ovog hroničara vremena i analitičara društvenih zbivanja nastali su Radio Kruševac, a zatim i regionalna Radio televizija Kruševac. „Pobeda“ je 2007. doživela neuspešnu privatizaciju, koja je četiri godine kasnije raskinuta. Kruševački brend, u teškim uslovima poslovanja za 12 zaposlenih, odoleva ekonomskoj krizi, boreći se za opstanak lista.

– Nije lako 68 godina, bez ijednog preskakanja, svakog petka pojaviti se na kioscima. U teškoj smo finansijskoj sutuaciji, ali sve ovo vreme trudili smo se da budemo objektivni i pratimo sve što se dešava u gradu – kaže Zorica Jovanović, glavni i odgovorni urednik „Pobede“.

Rođendan lista bila je prilika da zaposleni ugoste gradonačelnika Bratislava Gašića, načelnika Rasinskog upravnog okruga Dragutina Veljkovića i predsednika Veća sindikata Milenka Mihajlovića. Uz čestitke povodom značajne godišnjice, bilo je reči o budućnosti lista. Stav lokalne samouprave da se ovaj brend Kruševca sačuva.

– Želja nam je da „Pobeda“ bude pod okriljem grada, ima ideja da bude deo Kulturnog centra Kruševac, ali treba videti da li za to postoji pravni osnov – kaže Bratislav Gašič, gradonačelnik Kruševca.

Među predlozima je i da konzorcijum zaposlenih kupi „Pobedu“. Na pragu sedme decenije, list bogate tradicije, odlikovan je Oredenom zasluga za narod sa srebrnim zracima 1982. i Plaketom zlatne novine Srbije 2009. godine, dugogodišnji je rasadnik novinarskih talenata, a rešavanje statusa šansa je za opstanak.

Nataša Petrović

Povezano