sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 54%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Medijacijom protiv vršnjačkog nasilja

Medijacijom protiv vršnjačkog nasilja

Vršnjačko nasilje i agresivnost mladih – su narastajući problemi, koji se rešavaju kroz institucije sistema, razgovorom i medijacijom, rečeno je na konferenciji za novinare Udruženja „Korak napred“ u Kruševcu.

Svetski dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece, 19. novembar – ne proslavlja se svečarski, već kao pokretanje inicijative da briga o deci ne bude fakultativna, rekao je predsednik Udruženja „Korak napred“, Radomir Jevtić, i naglasio da se problem narastajuće agresivnosti i vršnjačkog nasilja, rešava kroz institucije sistema, u čemu se očekuje podrška Gradske vlasti. Kao članica Mreže organizacija za decu Srbije, Udruženje je sprovelo istraživanje o agresivnosti mladih u okviru Projekta „Medijacijom protiv vršnjačkog nasilja“, koji se realizuje u okviru Lokalnog plana akcije za decu Kruševca u 2012. godini, uz finansijsku podršku Grada Kruševca, rekao je Jevtić.

Prema istraživanju sprovedenom u 4 kruševačke osnovne škole, dve gradske jednoj prigradskoj i jednoj seoskoj – preko 70% učenika 6. i 7. razreda – bilo je izloženo vređanju ili ismevanju vršnjaka, samo je 15% zatražilo pomoć roditelja ili razrednog starešine, samo 7% obratilo se psihologu, 1,7 % školskom policajcu, a razlog nepristupanju rešavanja problema vršnjačkog nasilja su – strah, neobaveštenost odnosno bojazan od reakcije vršnjaka.

Povezano