četvrtak, 19. maj 2022.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
20°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 36%
Brzina vetra: 5 m/s J
 

Posle dve godine – ponovo prvomajski uranak na Bagdali

Posle dve godine – ponovo prvomajski uranak na Bagdali

Međunarodni praznik rada – 1. maj, u organizaciji Saveza samostalnog sindikata Srbije za grad Kruševac i više opština, nakon dve godine pauze zbog pandemije izazvane koronavirusom, jutros je ponovo obeležen tradicionalnim Prvomajskim urankom na Bagdali.

Kako je i najavio predsednik Veća samostalnih sindikata u Kruševcu Saša Nešić, skup je organizovan na skroman i dostojanstven način. Pored spomenika Radu na Bagdali jutros su se okupili sindikalni aktivisti i jedan broj građana i predstavnika više organizacija. Prvomajskom uranku prisustvovali su i gradonačelnica Jasmina Palurović, predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević i načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić, kao i drugi predstavnici društvenog i političkog života Kruševca. Kulturno-umetnički program izveli su članovi etno-grupe „Lazarice“ i glumci Jovanka Andrić i Nebojša Vranić.

Inače, Prvomajski uranak kao narodni običaj i svetkovina, u Kruševcu je prvi put organizovan još 1896.godine i to kao izlet u blizini barutane „Obilićevo“, kod česme Dobra voda. Taj Uranak, sa oko 50 zanatlija, zanatskih radnika i srednjoškolaca, organizovali su profesori Emil Muža i Radivoje Ilić, abadžija Stavra Stamenković, bojadžija Miladin Milošević, pekar Vlada Sandić, učenik više škole u Kruševačke gimnazije Triša Kaclerović i četrnaestogodišnji kamenorezački učenik Stojan Milošević. Ova tradicija je značajna i po tome što se 1. maj u Srbiji, pored Kruševca, tada obeležavao još samo u Beogradu, Šapcu i Aranđelovcu.

Povezano