nedelja, 22. maj 2022.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Danas se obeležava Dan sećanja na Spaljivanje Moštiju Svetog Save na Vračaru

Danas se obeležava Dan sećanja na Spaljivanje Moštiju Svetog Save na Vračaru

Foto: Wikipedia

Dan sećanja na Spaljivanje Moštiju Svetog Save na Vračaru, obeležava se danas Svetom Liturgijom u srpskim crkvama i manastirima u Čast Oca Srpske Crkve i Države, prvog Arhiepiskopa srpskog, svetitelja i prosvetitelja, Save.

Pošto telo Svetog Save bi preneto iz Trnova, iz Bugarske, u Srbiju, ono bi sahranjeno u Manastiru Mileševi, zadužbini kralja Vladislava, sinovca Svetog Save.

U vreme turske tiranije, narod srpski okupljao se kod Moštiju svoga Svetitelja, da traži utehu i lek. Bojeći se bune, Sinan paša beogradski, naredi da se telo prenese u Beograd, gde ga spali na Vračaru 1594. godine.

Na mestu spaljivanja Moštiju, na Platou na Vračaru, podignut je veličanstven Hram Svetog Save, najveći na Balkanu i drugi po veličini u svetu, posle Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi. Grandiozni Hram Svetog Save na Vračaru – simbol je Vaskrsenja Srbije. Hram i Svetosavski Plato, tokom popodneva i sutra, posećuju mladi i brojne srpske porodice sa decom, koji će prisustvovati Bogosluženjima, svečanoj Akademiji u Kripti Hrama i uputiti zahvalnost za hrišćanski život, istoriju, prosvetu i negovanje Svetosavske kulturne baštine.

Povezano