subota, 25. jun 2022.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
19°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 94%
Brzina vetra: 0 m/s JJI
 

Po(r)uke uz Međunarodni dan porodice

Po(r)uke uz Međunarodni dan porodice

Generalna skupština Organizacije ujedinjenih nacija proglasila je 15. maj za Međunarodni dan porodice, rezolucijom 1993. godine, a prvi put je obeležen 1994. godine.

Svetski dan porodice predstavlja dan kada se posebna pažnja posvećuje značaju ove jedinice društva kao jedne od najvažnijih tvorevina civilizacije.

Kao osnovna ćelija društva, porodica treba da bude osnažena sa svakog aspekta jer je zdrava porodica jedan od glavnih uslova za stvaranje zdravog pojedinca ali i zdravog društva.

U našoj zemlji, gotovo 70% stanovništa čine porodice sa decom, što se prevodi na blizu 1.5 miliona. Samohrani roditelji zauzimaju veliki deo porodičnog stanovništva, sa oko 300 000 samohranih majki i blizu 80 000 samohranih očeva.

Svaki četvrti brak u našoj zemlji se okončava razvodom dok u vanbračnoj zajednici živi gotovo 250 000 naših sugrađana i sugrađanki. Mnogo parova se ne odlučuje na potomstvo usled velike finansijske nestabilnosti i neizvesnosti, a rastući problem u srpskim porodicama jeste i nasilje nad ženama.

U našoj zemlji u proseku oko 30 žena godišnje izgubi život u porodičnom nasilju, a oko 1000 dece godišnje bude izmešteno iz svojih biloških porodica u hraniteljske.

Iz tog razloga, 15.maja svake godine treba podsećati na ove poražavajuće statistike i apelovati na javnost da se preduzmu potrebni koraci u njihovom rešavanju.

Image by Марина Вельможко from Pixabay 

 

Povezano