subota, 25. jun 2022.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 83%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

U kruševačkom Narodnom muzeju otvorena gostujuća izložba Muzeja Vojvodine „Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine“

U kruševačkom Narodnom muzeju otvorena gostujuća izložba Muzeja Vojvodine „Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine“

U kruševačkom Narodnom muzeju otvorena je gostujuća izložba Muzeja Vojvodine „Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine“. Izložba je deo programa 18. Evropske noći muzeja. 

Karlovačka gimnazija prošle godine slavila je svoj jubilej odnosno 230 godina postojanja, te je to bio povod da se napravi ovakva izložba,  autorke Čarne Milinković, više kustoskinje istoričarke, i koautorke mr Lidije Mustedanagić, muzejske savetnice.

Prva srpska pravoslavna gimnazija u Habzburškoj monarhiji, koja je osnovana posle Temišvarskog sabora 1791. godine u Sremskim Karlovcima, proslavila je svoj jubilej – 230 godina postojanja. Iste godine kada je osnovana, začeta je i spomen-biblioteka koja danas čuva stare i retke knjige unutar bogatog bibliotečkog fonda od skoro 19.000 izdanja, a u njoj se nalazi i najstarija botanička zbirka u Srbiji – Volnijev herbarijum, koji je nastao 1797. godine. Herbarijum sadrži 7.000 primeraka biljaka, od toga je 200 u centurijama, knjigama od sto strana sa 100 vrsta biljaka.

Direktor Kruševačkog muzeja Goran Vesić istakao je dobru saradnju izmedju Kruševačkog muzeja i Muzeja Vojvodina.

Fotografije: Narodni muzej Kruševac

 

Povezano