četvrtak, 19. maj 2022.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 36%
Brzina vetra: 1 m/s SSI
 

Noć muzeja u Kruševcu

Noć muzeja u Kruševcu

Manifestacija MUZEJI ZA 10 jedinstvena je u Evropi, održava se po osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Obeležava se Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć i Nacionalna nedelju muzeja u preko 56 gradova Srbije, među kojima je i grad Kruševac.

Narodni muzej Kruševac u okviru ovogodišnje manifestacije pripremio je za svoje posetioce više programa. Objekti u njegovom sastavu radiće danas DO PONOĆI, a ulaz je biti besplatan.

U Kruševačkom muzeju posetioci mogu da vide gostujuću izložba Muzeja Vojvodine „Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine“. Karlovačka gimnazija prošle godine slavila je svoj jubilej odnosno 230 godina postojanja, te je to bio povod da se napravi ovakva izložba, autorke Čarne Milinković, više kustoskinje istoričarke, i koautorke mr Lidije Mustedanagić, muzejske savetnice.

Prva srpska pravoslavna gimnazija u Habzburškoj monarhiji, koja je osnovana posle Temišvarskog sabora 1791. godine u Sremskim Karlovcima, proslavila je svoj jubilej – 230 godina postojanja. Iste godine kada je osnovana, začeta je i spomen-biblioteka koja danas čuva stare i retke knjige unutar bogatog bibliotečkog fonda od skoro 19.000 izdanja, a u njoj se nalazi i najstarija botanička zbirka u Srbiji – Volnijev herbarijum, koji je nastao 1797. godine. Herbarijum sadrži 7.000 primeraka biljaka, od toga je 200 u centurijama, knjigama od sto strana sa 100 vrsta biljaka.

Pored stalne postavke, koja odslikava enterijer jednog građanskog doma na razmeđu vekova, pred posetiocima Kuće Simića je izložba DOGODINE U ISTO VREME, izložba fotografija privatnih i javnih jubileja od prve polovine HH veka do danas. Od malih i velikih matura, godišnjica brakova ili prijateljstava, pa do masovnih proslava 1. maja, 8. marta ili ostalih ilustrovanih državnih praznika. Pred posetiocima je preko 300 fotografija prikupljenih od dvadeset dvoje učesnika i dve institucije kulture. Autor izložbe je Zorana Drašković, muzejski pedagog.

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševacpred posetiocima je aktuelna izložba BOŽIDAR DžMERKOVIĆ – SLIKE I GRAFIKE / POKLON ZBIRKA, do 30. maja 2022. Izložba predstavlja izbor iz grafičkog i slikarskog opusa Božidara Džmerkovića, presek stvaralaštva prisutnog skoro sedam decenija na likovnoj sceni, i promoviše i upoznaje sa poklon zbirkom koju je umetnik darovao svome gradu. Džmerković je rođen u Mogilecu (Makedonija) 1930. godine, a odrastao je u Kruševcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1954. i postdiplomske studije 1956. u klasi profesora Marka Čelebonovića. Kao redovan profesor predavao je na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, do penzionisanja 1996. godine. Član je Grafičkog kolektiva od 1955. i ULUS od 1956. a izlaže od 1955. godine. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja za grafiku, ilustraciju, ukupno stvaralaštvo i životno delo.

Povezano