četvrtak, 29. septembar 2022.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 81%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

U Kruševcu obeležen Svetski dan muzike

U Kruševcu obeležen Svetski dan muzike

Povodom Svetskog dana muzike na Platou ispred Doma sindikata održana je radionica „BUMVEKERI – Svirajmo zajedno“ a potom je održan i koncert oko 130 BUMVEKERA u organizaciji Muzičke radionice „Rastimo uz muziku“ i OŠ „Jovan Popović“.

Manifestacija povodom Dana muzike zaokružena je koncertom Novosadskog brass kvinteta.

Obeležavanje Svetskog dana muzike u Kruševcu je počelo likovnom radionicom na kojoj su deca od papira i kartona pravila muzičke instrumente.Bilo je to svojevrsno upoznavanje sa poznatim instrumentima i jednim novim BUMVEKEROM. Kruševačkoj javnosti po prvi put predstavljamo ovaj ritmički instrument i način na koji se on koristi objasnila je Danijela Lazarević iz Muzičke radionice „Rasimo zajedno“ .

I šta još možemo reći o ovom čudnom instrumentu. Bumveker je nastao u Americi 1994. godine, ali brzo se zbog svoje pristupačnosti za mlađi uzrast ili za decu sa manjim muzičkim iskustvom i sposobnostima, proširio svetom. I za ovaj instrument se ne pravi audicija. Na koncertu na trgu ispred Doma sindikata deca izvodila dečije pesmice, popularnu ali i klasičnu muziku. Projekat su osmislile Danijela Lazarević, Olivera Pantelić i Milena Popović u Muzičkoj radionici „Cvrle“.

 

Povezano