sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 80%
Brzina vetra: 0 m/s SZ
 

Danas se proslavlja Sveti Arhangel Mihailo – Aranđelovdan

Danas se proslavlja Sveti Arhangel Mihailo – Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Arhangela Mihaila, u narodu Aranđelovdan. Arhangel Mihailo je prvi među anđelima, i prema narodnom predanju, živi pored samog Boga, koji u njega ima najviše poverenja. Aranđelovdan je crvenim slovima upisan u crkvenom kalendaru i uvek se proslavlja 21. novembra.

„Svetom Arhijerejskom liturgijom obeležavamo svečano i molitveno današnji praznik, onako kako to pripada svakom božijem ugodniku“, poručuje protojerej stavrofor Đorđe Milojković, starešina crkve “ Sveti Đorđe“ u Kruševcu, i nastavlja : “ Svim pravoslavnim parohijanima naše svete crkve, bratstvo ovoga hrama čestita krsnu slavu sa željom da ih Sveti Arhangel zastupa pred Bogom živim i da njihove molitve prenosi na oltar Svevišnjega Gospoda Boga našega i da tako, ono što iskamo od Gospoda, zaista Gospod Bog to čuje i naše molitve budu uslišene.“ Na nedoumice među svečarima – da li se za Aranđelovdan sprema žito, jer se Arhangel Mihailo svrstava u žive svece, otac Milojković odgovara: “ Za sve krsne slave se priprema žito slavsko, i slavska trpeza bez slavskog žita nije potpuna. Svi naši pravoslavni parohijani i vernici za Svetoga Arhangela obavezno na svojoj trpezi treba da postave i u hram donesu žito koje se osveštava, koje ima svoju simboliku.“

Prema predanju , anđeli su božiji glasnici i posreduju između Boga i ljudi. Anđeli su nastali pre ljudi i telesnog sveta , istovremeno kada su nastali duhovni svet i duhovi. Na početku svi duhovi su bili dobri, a onda su se podelili na anđele i demone. Anđeli obrazuju velike nebeske vojske koje se bore protiv demona. Najvažniji među anđelima su arhanđeli, a prvi i najznačajniji je Arhanđel MIhailo, koji je prvi stupio u borbu sa zlim duhovima – demonima i prvoga među njima zbacio sa neba. Arhanđeo Mihailo, se za razliku od ostalih anđela koji se na ikonama predstavljaju obavijeni belim velovima i sa velikim belim krilima, predstavlja u ratničkom odelu sa mačem ili kopljem u ruci.

Sveti Aranđeo se još naziva i „krvnikom“ ili “ duševadnikom“, zbog dužnosti koja mu je poverena, a to je – da vadi duše samrtnicima, kojima je, po verovanju, pomagao i olakšavao muke. U nekim krajevima se veruje da grešnicima Sveti Arhangel dušu vadi teškim kopljem, a pravednicima bosiljkom.

Nataša Vukotić

Povezano