nedelja, 19. januar 2020.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
-1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Poribljavanje sa 47 000 primeraka riblje mlađi

Poribljavanje sa 47 000 primeraka riblje mlađi

Kruševačko udruženje sportskih ribolovaca „Rasina plus“ organizovalo je akciju poribljavanja Zapadne Morave i bara u okolini primercima šaranske mlađi a prošlog meseca mlađ potočne pastrmke puštena je u Rasinu, Zagražu, Graševku i Lomničku reku. Ovu akciju podržao je i grad Kruševac a prema rečima načelnika ribarskog područja Milana Miloševića do 2020. po dva puta godišnje biće poribljavano naše područje.

Tokom oktobra meseca Udruženje sportskih ribolovaca „Rasina plus“ obnovilo je riblji fonda Rasine, Zagraže, Graševke i Lomničke reke sa preko 40 hiljada komada potočne pastrmke a Zapadna Morava i bare u okolini, kako ističe načelnik Ribarskog područja Milan Milošević, obogaćene su sa oko šest hiljada primeraka jednogodišnje i dvogodišnje šaranske mlađi veličine oko 700 grama. „Ovo područje će u narednih osam godina biti redovno poribljavano po dva puta godišnje“, kazao je Milošević.

Jučerašnju akciju poribljavanja podržao je grad Kruševac a pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Marko Milojević i koordinator Grupe za vanredne situacije Dušan Todorović učestvovali su u ovoj akciji. Ribolovci će u narednom periodu pojačati kontrolu na rekama i jezerima u Kruševcu, Blacu, Aleksandrovcu i Trsteniku ali će organizovati i akciju „Uhvati i pusti“.

Ribočuvarska služba ovog udruženja u prethodnom periodu sačinila je 365 zapisnika na terenu na osnovu kojih su podnete 44 prekršajne i 3 krivične prijave a 202 lica zatečena su na terenu bez važeće ribolovačke dozvole.

Inače, na našem području ima registrovanih oko 4 hiljade i 300 ribolovaca a prema Miloševićevim rečima, cena ribolovačke dozvole za narednu godinu biće između šest i sedam hiljada dinara.

Ivana Filipović

Povezano