nedelja, 14. avgust 2022.

Kruševac
nedelja
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
21°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 73%
Brzina vetra: 1 m/s Z
 

Klima uređaji postaju potreba a ne luksuz

Klima uređaji postaju potreba a ne luksuz

Leta su sve vrelija pa klima uređaji postaju potreba a ne luksuz. Na tržištu je veliki izbor modela, od onih koji samo hlade do onih koji mogu u prelaznom periodu i da dogrevaju prostorije. Pravilno korišćenje klima uređaja utiče i na račun za struju.

Ovo leto je od početka donelo velike vrućine. Niz vrelih dana naterao je one koji nemaju klima uređaj da razmišljaju o ugradnji. Na tržištu su brojni modeli, a treba imati u vidu da klima uređaj može biti vrlo koristan i tokom zime. Dugogodišnji trgovac i serviser Nedeljko Pešterac kaže da klima uređaje treba birati prema kvadraturi.

Održavanje klima važno je kako zbog ispravnosti uređaja tako i zbog zdravlja ljudi koji je koriste. Klima uređaj koji se ne održava redovno i pravilno ume da bude izvor brojnih bakterija.

S obzirom na sve veću cenu struje i neizvesno snabdevanje električnom energijom u zimskom periodu, treba razmišljati o ekonomičnom korišćenju klima uređaja.

Pored jačine klima uređaja, na potrošnju struje utiče i izbor temperature na kojoj hladi, ili greje.

Cene klima uređaja najviše zavise od kapaciteta, energetske efikasnosti i tipa proizvoda. U kruševačkim radnjama cene se kreću od 55 hiljada sa ugradnjom do čak 200 hiljada dinara.

Povezano