nedelja, 14. avgust 2022.

Kruševac
nedelja
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
21°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 73%
Brzina vetra: 1 m/s Z
 

Danas se praznuje ikona Presvete Bogorodice Vladimirske

Danas se praznuje ikona Presvete Bogorodice Vladimirske

Foto Printscreen

Danas se praznuje Ikona Presvete Bogorodice Vladimirske, koju je po predanju oslikao Sveti  Apostol i Jevanđelist Luka, na dasci od stola za kojim je jeo Gospod Isus Hristos sa svojom Prečistom Majkom i Pravednim Josifom.

Naslikana je još za vreme zemnog života Bogorodice i bila je prinesena od blagodatnog slikara Presvetoj Djevi. Videvši ovo izobraženje, Djeva Marija je ponovila proročke reči: ,, Od sada će me zvati blaženom svi narodi. Blagodat Rođenog od mene i Moja neka bude sa ovom Ikonom. “ Godine 450. za vreme Cara Teodosija mlađeg, Ikona je prenesena iz Jerusalima u Konstantinopolj, odakle je početkom 7. veka prevezena u Kijev. Patrijarh carigradski Luka Hrizoverh poslao ju je velikom knezu Juriju Vladimiroviču Dolgorukovu, koji je postavio u devičanski manastir u Višegorodu, od starina darovan blagočestivoj kneginji Olgi. Ikona je ubrzo postala poznata, čineći velika čuda.

Praznuje se tri puta tokom godine, iz blagodarnosti za njenu pomoć pri izbavljenju Pravoslavlja od neprijatelja: 3. јuna, 6. jula i 8. septembra. Danas se Vladimirska Ikona Bogomajke nalazi u Tetrjakovskoj galeriji u Moskvi.

U čast Ikone Bogorodice Vladimirske, jedne od značajnih Ikona koje se nalaze u Manastiru Svetog Luke, služena je u ovoj svetinji Sveta Liturgija i osveštani slavski kolač i žito.

Povezano