subota, 26. septembar 2020.

Kruševac
subota
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 75%
Brzina vetra: 1 m/s JJZ
 

Neće biti nestašice mleka

Neće biti nestašice mleka

Nedostatak hrane usled suše koja je negativno uticala na biljnu proizvodnju, zahvaljujući požrtvovanju poljoprivrednika pri obezbeđenju stočne hrane nije uticao na smanjenje stočnog fonda. Šef osnovne odgajivačke organizacije Veterinarske stanice Kruševac, diplomirani inženjer poljoprivrede Zoran Rajković ističe da je od juna čak i povećan za oko 300 grla.

„Na teritoriji Rasinskog okruga ima više od 34.000 goveda. Od ovog broja 20.000 je krava starijih od 24 meseca, a u Kruševcu ih je oko 10.000. Dnevna proizvodnja mleka iznosi 140.000 litara, a 13 mlekara dnevno preradi oko 100.000 litara“, kaže Rajković.

Miroslav Milojević iz sela Gari stočarstvom se bavi više od 30 godina i ove zime, umesto 100 litara mleka koliko dnevno predaje, planira dupliranje proizvodnje. „Na vreme sam obezbedio stočnu hranu, kabastu imam sa svog imanja dok koncentrovanu hranu kupujem“.

Na osnovu ovih pokazatelja i činjenice da se dve trećine proizvedenog mleka preradi, za sada se ne očekuje nestašica.

Po Uredbi Ministarstva poljoprivrede, 30. novembra ističe rok za podnošenje zahteva za genetsko unapređenje stočarstva. Osnovna odgajivačka organizacija Veterinarske stanice Kruševac do sada je podnela zahteve za skoro hiljadu grla, što je omogućilo subvencije države poljoprivrednicima u iznosu od 25 miliona dinara. Pravo imaju sva umatičena grla koja su u smotri za prethodnu godinu, a čiji vlasnici su registrovali komercijalno poljoprivredno gazdinstvo. Na subvencije nemaju pravo poljoprivredni penzioneri.

Nataša Petrović

Povezano