petak, 1. decembar 2023.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Danas praznujemo letnju Svetu Petku

Danas praznujemo letnju Svetu Petku

Tradicionalno, liturgijski i litijski, osveštavanjem slavskih kolača i žita, brojni srpski domaćini kao i mnogi hramovi, danas proslavljaju Svetu Petku Rimljanku, u narodu, letnju Svetu Petku.

Sveta Prepodobnomučenica Petka, Rimljanka, rođena je u Rimu. Još kao devojka razdade svoje imanje sirotinji i zamonaši se. U 2. veku stradala je za Veru Hrišćansku.

Mnogi domaćini, poštujući Svetu Petku Rimljanku, poštuju i Svetu Petku Paraskevu, Svetiteljku koja je poreklom Srpkinja, rodom iz Epivata kod Carigrada, koja je živela u 11. veku i 40 godina se podvizavala u Trans- Jordanskoj pustinji.

Svetoj Petki je posvećen jedan od Izvora Bogorodičine Crkve kraj Rasine, Crkve u Mačkovcu, Šancu, na Dubu, kod Šljivova, Manastiri Stubal kod Trstenika. Izvor kod Paraćina, Crkva Ružica i Kapela Svete Petke sa Izvorom Svete vode na Kalemegdanu. Mošti Svete Petke nalaze se u Sabornoj Crkvi u Jašiju u Rumuniji i njoj dolaze na poklonjenje hodočasnici iz celog sveta. Zahvaljujući Carici Milici, 7 godina su bile u Crkvi Lazarici, od 1398. do 1405. godine.

Jedno od značajnih mesta hodočašća je i Crkva Svete Petke u Tembima, u blizini Soluna, koju često posećuju srpski turisti na povratku iz Grčke, a koja je poznata po izvorima Svete vode i Isposnici sa izvorom u Steni posvećenoj Svetoj Petki.Sveta Petka je zaštitnica i pokroviteljka majki, dece, siromašnih i potrebitih.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.