petak, 21. jun 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Danas praznujemo letnju Svetu Petku

Danas praznujemo letnju Svetu Petku

Tradicionalno, liturgijski i litijski, osveštavanjem slavskih kolača i žita, brojni srpski domaćini kao i mnogi hramovi, danas proslavljaju Svetu Petku Rimljanku, u narodu, letnju Svetu Petku.

Sveta Prepodobnomučenica Petka, Rimljanka, rođena je u Rimu. Još kao devojka razdade svoje imanje sirotinji i zamonaši se. U 2. veku stradala je za Veru Hrišćansku.

Mnogi domaćini, poštujući Svetu Petku Rimljanku, poštuju i Svetu Petku Paraskevu, Svetiteljku koja je poreklom Srpkinja, rodom iz Epivata kod Carigrada, koja je živela u 11. veku i 40 godina se podvizavala u Trans- Jordanskoj pustinji.

Svetoj Petki je posvećen jedan od Izvora Bogorodičine Crkve kraj Rasine, Crkve u Mačkovcu, Šancu, na Dubu, kod Šljivova, Manastiri Stubal kod Trstenika. Izvor kod Paraćina, Crkva Ružica i Kapela Svete Petke sa Izvorom Svete vode na Kalemegdanu. Mošti Svete Petke nalaze se u Sabornoj Crkvi u Jašiju u Rumuniji i njoj dolaze na poklonjenje hodočasnici iz celog sveta. Zahvaljujući Carici Milici, 7 godina su bile u Crkvi Lazarici, od 1398. do 1405. godine.

Jedno od značajnih mesta hodočašća je i Crkva Svete Petke u Tembima, u blizini Soluna, koju često posećuju srpski turisti na povratku iz Grčke, a koja je poznata po izvorima Svete vode i Isposnici sa izvorom u Steni posvećenoj Svetoj Petki.Sveta Petka je zaštitnica i pokroviteljka majki, dece, siromašnih i potrebitih.

Povezano