sreda, 28. septembar 2022.

Kruševac
sreda
Mogući pljuskovi.
Mogući pljuskovi.
11°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 76%
Brzina vetra: 1 m/s JZ
 

U Umetničkoj galeriji otvorena izložba radova Jelene Trajković Popivode

U Umetničkoj galeriji otvorena izložba radova Jelene Trajković Popivode

U Umetničkoj galeriji u Kruševcu otvorena je izložba radova Jelene Trajković Popivode. Postavku čine radovi iz 6 ciklusa koji su nastajali u poslednjih desetak godina i „Život je igra“ iz 2022. godine. Obuhvata prostorne instalacije izvedene iz prethodnih ciklusa uz određene modifikacije i nove radove namenski rađene za prostor Umetničke galerije.

 

U svakoj od prostorija su radovi koji pripadaju određenom ciklusu, a mogućnost kretanja i pogleda iz prostorije u prostoriju i iz ciklusa u ciklus, ostvaruje njihovo međusobno prožimanje i svojevrsnu vizuelnu predstavu koja prepoznaje duhovna i emotivna stanja čoveka danas i navodi na promišljanje okolnosti u kojima se odvija život. Prostorna celina koju Jelena Trajković Popivoda ostvaruje u Umetničkoj galeriji počiva na crtežu u različitim materijalima, od papira i pausa do klirita, audio – vizuelnih koreografija ambijentalnih instalacija do svetlosnih crteža, objekata i naglašava vreme i kretanje.

Jelena Trajković Popivoda rođena je 1980. u Kraljevu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – odsek slikarstvo.

Radi u mediju klasičnog crteža, slikarstva, koji su njena glavna preokupacija, ali i slike – objekte, svetlosne i ambijentalne instalacije, multimedijalne umetničke projekte.

Na Fakultetu umetnosti u Nišu angažovana je u zvanju vanredni profesor, na predmetu Crtanje i slikanje od 2012. godine.

Od 2004. godine izlagala je na 30 samostalnih i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u radu mnogobrojnih likovnih kolonija, radionica, seminara i tribina. Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti vizuelnog stvaralaštva. Njeni radovi se nalaze u zbirkama kulturnih institucija i privatnih kolekcija. Član je ULUS-a od 2005. godine.

Živi i radi u Nišu i Beogradu. Organizator izložbe, koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, je Narodni muzej Kruševac, a kustos je Biljana Grković (istoričar umetnosti – muzejski savetnik).

Izložba će u Umetničkoj galeriji biti otvorena do 10. oktobra.

Povezano