utorak, 27. oktobar 2020.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
6°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 1 m/s JI
 

Da li su đaci postali nasilni?

Da li su đaci postali nasilni?

Alarmantni rezultati najnovijeg istraživanja udruženja ”Korak napred”. Zašto su razredne starešine ispred roditelja, drugova, pa i psihologa

Mali broj dece prepoznaje vršnjačko nasilje, iako su često njegova žrtva, pokazuju rezultati istraživanja udruženja “Korak napred”. Od 229 ispitanih učenika šestog i sedmog razreda, u četiri osnovne škole kruševačkog kraja – dve gradske, jednoj prigradskoj i jednoj seoskoj – 74,2 odsto učenika ne ume da prepozna nasilje, a nekom obliku bilo je izloženo čak 95,6 procenata njih. Nasilničkom ponašanju je sklono 82,5 odsto đaka!

– Najčešće se za pomoć obraćaju razrednom starešini, pa tek onda roditeljima, drugarima, bratu ili sestri, a najređe školskom pedagogu i psihologu. Kada smo ih pitali zašto se najradije odlučuju da ćute, odgovorili su ili da ne žele da budu “cinkaroši” (11,8 odsto), ili da nisu znali kome treba da se obrate. U svakom slučaju, nešto više od petine ugroženih nikome ne govori šta im se dešava – ukazuje psiholog Maja Đokić.

Istraživanje, inače, pokazuje da nema razlike u ponašanju devojčica i dečaka, te da je nasilje prisutno i u gradskim, i u prigradskim školama. I, ne samo što je vređanje, ismevanje i širenje laži o drugima, uz čitav “repertoar” udaraca, postalo uobičajeno ponašanje među osnovcima, već – neretko – žrtve bivaju i nasilnici.

U jednom prethodnom istraživanju udruženja “Korak napred”, kao sporan pokazao se broj zanemarene i zlostavljene dece. Centru za socijalni rad je od januara do juna 2012. prijavljeno 27, Dečjem dispanzeru jedan, Školska uprava registrovala je osam, a Policijska uprava pet takvih slučajeva.

– Podaci su utoliko alarmantniji, ako se zna da ne postoji saradnja među institucijama. Mi smo još 4. oktobra, pokrenuli inicijativu za usvajanje lokalnog protokola i formiranje koordinacionog tela za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, pa je dvadesetak dana od našeg obraćanja Gradskoj upravi održan okrugli sto sa predstavnicima više institucija: Školska uprava, Predškolska ustanova “Nata Veljković”, Zdravstveni centar, Grad, Više javno tužilaštvo, Viši sud, Policijska uprava, Porodično savetovalište Centra za socijalni rad, Dom za decu “Jefimija” i nevladin sektor – kaže Radomir Jevtić, predsednik udruženja za zaštitu i unapređenje položaja dece i mladih “Korak napred”, podsećajući da je Opšti protokol za zaštitu dece usvojen pre šest godina, ali u Kruševcu još nije ustanovljen sistem koordinacije i saradnje između institucija zaduženih za zaštitu dece od nasilja.

Na kraju, rezultati pomenutog istraživanja pokrenuli su i druge aktivnosti, pa je organizovana i obuka o medijaciji i vršnjačkom nasilju…

– Po dva nastavnika i tri učenika iz svake škole dobili su korisna znanja u vezi sa prepoznavanjem nasilja, a obučeni su i za to da obave medijaciju, odnosno posredovanje, kao jedan od najboljih načina da se ovaj problem reši – ističe Ana Milovanović, koordinator projekta.

 

Večernje novosti online

Povezano