ponedeljak, 28. septembar 2020.

Kruševac
ponedeljak
Oblačno.
Oblačno.
19°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 52%
Brzina vetra: 6 m/s IJI
 

Prazni džepovi, plata u Srbiji na 34. mestu u Evropi

Prazni džepovi, plata u Srbiji na 34. mestu u Evropi

Prema standardu se građani Srbije nalaze na 34. mestu od posmatrane 42 zemlje. Stanovnici Beograda bolje stoje od Rumuna, ali gore od Crnogoraca.

Prosečan Srbin raspolaže sa tri puta nižim godišnjim dohotkom od prosečnog Evropljanina. Prema studiji o kupovnoj moći nemačke agencije za istraživanje tržišta GfK, građani Srbije nalaze se na 34. mestu od ukupno 42 evropske zemlje, a raspolažu sa 2.996 evra po glavi stanovnika godišnje.

– U poređenju sa državama bivše Jugoslavije, Srbija se prema kupovnoj moći stanovnika može svrstati u zemlje „srednjeg ranga“ – ističu u GfK agenciji. – Prosečan iznos kojim raspolažu potrošači ove godine najbliži je onom u Bugarskoj, ali čini svega oko tri petine iznosa koji je na raspolaganju građanima Hrvatske. Sa 10.356 evra po glavi stanovnika, Slovenija je neprikosnoveni lider među zemljama istočne Evrope.

Postoje značajne razlike između severnih i južnih delova Srbije kada je reč o kupovnoj moći stanovnika. Kada je reč o regionima, najviši standard je u Vojvodini, tako su tri od četiri okruga sa kupovnom moći iznad republičkog proseka nalaze upravo u toj pokrajini. Okrug grada Beograda ističe se po najvišoj kupovnoj moći, 30 odsto iznad republičkog proseka. Interesantno je da stanovnici Beograda na godišnjem nivou raspolažu sa 500 evra više nego stanovnici Rumunije u proseku, ali i 500 evra manje od žitelja Crne Gore.

– Najveći deo jugoistočnog dela Srbije raspolaže kupovnom moći ispod proseka – pokazuje najnovije istraživanje GfK. – Sa skoro četrdeset posto manjim iznosom od prosečnog, raspolažu stanovnici Topličkog okruga, koji je ujedno i najsiromašniji okrug u zemlji.

I dok Srbi raspolažu sa dohotkom koji je skoro sedam puta niži od nemačkog, prosek za Evropu iznosi 12.806 evra. Najsiromašnija je Moldavija sa 1.257 avra po stanovniku, a najbogatiji Lihtenštajn, gde je kupovna moć dostigla 57.000 evra godišnje. Ako je za utehu, bogatije države imaju i daleko više troškove života.

Novosti online

Povezano