ponedeljak, 28. septembar 2020.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 52%
Brzina vetra: 4 m/s IJI
 

O značaju i gajenju lekovitog bilja

O značaju i gajenju lekovitog bilja

Kruševački ekološki centar , Regionalna privredna komora i Institut za proučavanje lekovitog bilja “ Dr Josif Pančić“ iz Beograda, organizatori su prezentacije “ Mogućnosti za održivu zaštitu prirodnih staništa, organizovano gajenje i korišćenje lekovitog i začinskog bilja u Srbiji“.

Sve je više poljoprivrednika u Srbiji koji tradacionalno ratarstvo zamenjuju gajenjem lekovitog bilja. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je pod plantažama 1.750 hektara, nezvanično dve i po hiljade. Plantažno gajenje najzastupljenije je u Vojvodini, mada i na jugu Srbije mnoga domaćinstva gajenjem lekovitog i začinskog bilja savlađuju besparicu.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u prvoj polovini godine izvezli smo lekovito i aromatično bilje za 8,3 miliona dolara. Proizvođači tvrde da bi robe bilo više, kada bi država vratila poljoprivrednicima subvencije. Iako mnogi tvrde da je lekovito bilje naša šansa, Srbija ga i dalje uvozi, kamilicu iz Hrvatske, a samoniklo bilje iz susedne Bosne – čulo se na današnjoj tribini.

Učesnike  tribine o gajenju i korišćenju lekovitog bilja, u ime organizatora Regionalne privredne komore i Kruševačkog ekološkog centra, pozdravili su Dragiša Ranković i Bratislav Poprašić. Pored privrednog značaja  gajenja i korišćenja lekovitog bilja, o čemu je na početku skupa bilo reči,  Borivoje Stepanović je govorio o tehnologiji gajenja lekovitog i začinskog bilja u brdsko planinskim područjima Srbije.

Violeta Popov iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja “ Dr Josif Pančić“ iz Beograda, predstavila je preparate ove renomirane ustanove, a direktor Dragoja Radanović govorio je o proučavanju bilja i očuvanju ovog resursa.

Tribini su, pored ostalih, prisustvovali učenici 2. i 3. godine kruševačke Medicinske škole farmaceutskog smera.

Povezano