četvrtak, 25. februar 2021.

Kruševac
četvrtak
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Lovci, oprez!

Lovci, oprez!

Bezbednost u lovu je prvi i osnovni uslov da lov uspeo! Nažalost tako nije bilo ove sezone u lovu na poljsku divljač, fazana i zeca.

Naime 4. novembra dogodio se incident na Jasičkom putu u lovištu Lazarica (o kome smo već pisali) kada je ranjano jedno lice (koje nije bilo učesnik u lovu) od strane lovaca. I na sledećem izlasku u lov u prekomoravskim selima došlo je do samoranjavanja i upucavanja.

Rukovodstvo Lovačkog udruženja Kruševac apeluje na svoje članove da preduzmu sve mere bezbednosti u toku lova, kako se ovakav i sličan incident ne bi ponovio. U Lovačkom udruženju Kruševac ističu da će ubuduće pooštriti kontrolu tokom lova i tražiti asistenciju Policijske Uprave Kruševac, koja će zajedno sa lovočuvarskom službom vršiti kontrolu i proveru oružja i oružanih listova kao i alko-test učesnika u lovu i nepoštovaoce isključiti iz lova i preduzeti adekvatne mere.

Što se tiče samog lova na gajenu vrstu divljači, fazana i zeca, lovci nisu zadovoljni, ističu u ovom udruženju. Visoki snežni pokrivač, mrazevi, oštra zima i sušno leto doprineli su da u lovištima ovog udruženja, koje se prostire na oko 70.000 ha, ne opstane veliki broj divljači kao prethodnih godina. „Izneli smo oko 10 tona zrnaste hrane, ali ni to nije pomoglo“, ističe predsednik Vladimir Kostić. Ove godine od svojih sredstava lovačko udruženje kupilo je 2500 fazanske divljači i unelo u svoja lovišta. Takodje su se nagomilali predatori koji ne samo da uništavaju divljač već nanose štetu i u pojedinim selima gde su poklali dosta ovaca, kaže upravnik lovišta Milomir Civić. Organizovali smo dosta pohoda na predatore, ali to su lukave životinje koje kao da „osete“ šta im se sprema i tada se pritaje. Bilo je par odstrela vuka i desetak lisica međutim dosta su se namnožili jer ovi letnji uslovi su bili idealni za razmnožavanje predatora.

U toku je lov na prolaznu divljač, divlju patku i gusku koji će trajati do kraja februara iduće godine kao i lov na divlju svinju koji je počeo 1.oktobra i završava se 31.januara 2013.godine. Posle toga lovce čeka veliki zadatak, iznošenje hrane u lovišta, popravka postojećih i pravljenje novih hranilišta za krupnu i sitnu divljač.

„DOBAR POGLED I MIRNA RUKA“

Dragoljub Đokić Gagi

Povezano