petak, 1. mart 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

BAGDALSKI ZAPISI (7): Sećanje na Miloša Petrovića – „Bagdalaš“, prvi među jednakima

BAGDALSKI ZAPISI (7): Sećanje na Miloša Petrovića – „Bagdalaš“, prvi među jednakima

Profesor Miloš Petrović, koji je preminuo ove godine, ostavio je veliki trag ne samo u Književnom klubu i časopisu „Bagdala“, već i u kulturi Kruševca i Srbije.

U Kruševcu, minulog leta,  u 94. godini, preminuo Miloš Petrović, profesor književnosti, književni kritičar, esejista,  dugogodišnji glavni i odgovorni urednik časopisa „Bagdala“, bard Književnog kluba „Bagdala“ i inicijator mnogih značajnih kulturnih manifestacija grada.

„Miloš Petrović je jedan od onih upornih, pronicljivih, strasnih privrženika književnosti, što ne odustaju i neće odustati od čitanja novih knjiga, makar se zemlja zavrtela u suprotnom pravcu… Urađen posao. Tačka.“ Ovim rečenica opisao ga je književnik, kritičar i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić

Urednik časopisa „Bagdala“ postao je 1975. i zatim, svih prethodnih godina, pažljivo, znalački i odmereno, zajedno sa ostalim članovima redakcije osmišljavao njen sadržaj, dajući istovremeno svoj nemerljivi doprinos kontinuitetu ovog časopisa u minulih gotovo pola veka. U „Bagdali“ je objavljivao i kritičke osvrte kojima je pratio atuelnu književnu produkciju, posebno aizdanja članova i saradnika „Bagdale“. Tim tragom objavljena je 2018. godine, povodom 60 godina „Bagdale“, i knjiga „Bagdalaši“.

– Naslov je došao iz istinite priče od pre 30 gdoina. Nekoliko značajnih pisaca stiglo je u Kruševac. Među njima i Borislav Mihajlović Mihiz. Mi smo ih čekali u restoranu tada veoma živog hotela „Evropa“. Mihiz nas je radosno pozdravio: „Kako ste bagdalaši“. Sećajući se sada slike, ovaj brzi pozdrav uzeo sam za ime ovog izdanja – objasnio je naslov svoje knjige profesor Petrović.

Pisanjem književne kritike bavio se gotovo šest decenija. Prvu knjigu – „Čitajući posle Skerlića”, objavio je 1967. godine, a prve kritičke tekstove deset godina ranije. Izuzetnu pažnju naše književne i kulturne javnosti izaziva ne samo njegov ukupni doprinos srpskoj književnoj kritici druge polovine 20. i prvih godina ovog veka, nego i dužina i postojanost njegovog bavljenja tom važnom književnom delatnošću.

Decenijskom i predanom posvećenošću književnoj kritici gotovo bez premca u našoj sredini, doslednim i dugogodišnjim uređivanjem časopisa „Bagdala” i drugim aktivnostima književne prirode, između ostalog u Udruženju književnika Srbije, u književnoj manifestaciji „Savremena srpska proza“ u Trsteniku, u Kruševačkoj filozofsko-književnoj školi, u uredništvu časopisa „Zamak kulture“ u Vrnjačkoj Banji, u različitim književnim žirijima, on je obezbedio vrlo prepoznatljivo mesto u sadašnjoj i budućoj slici naše savremene kulture i književnosti.

Raspon njegovih kritičarskih interesovanja prostire se od najstarijih vremena naše književnosti, od Despota Stefana Lazarevića i Monahinje Jefimije, do naših dana, ali ipak sa znatnom prevagom na književnosti XX veka. U prvoj fazi kritičkog rada najviše se posvećivao pesnicima i prozaistima s početka veka o kojima je kritičke sudove davao i Jovan Skerlić, ali bez kritičarske isključivosti koja je ponekad bila svojstvena autoru „Istorije nove srpske književnosti” i mnogih kritičkih osvrta o tadašnjim srpskim piscima. Najveći i najvažniji deo kritičarske aktivnosti Miloša Petrovića odnosi se na tumačenje novih knjiga pisaca koji su se u srpskoj književnosti afirmisali u drugoj polovini XX veka i koji su dali veliki doprinos njenom razvoju i uzletu u tom vremenu.

Miloš Petrović je rođen u Trsteniku 1928. godine. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Iza njega je bogata profesorska karijera, a poseban doprinos dao je i književnoj i pozorišnoj kritici i esejistici. Književni časopis Bagdala uređivao je od 1975. godine, bio je i član uredništva časopisa „Zamak kulture“ i „Jefimija“, a objavljivao i u časopisima  Mlada kultura, Bagdala, Književne novine, Književna reč, Književnost, Savremenik, Pozorište, Gradina… Član Udruženja književnika Srbije bio je od 1972. godine i u nekoliko mandata je biran za člana njegove Uprave, a u jednom jednom za potpredsednika.

Autor je  knjiga: Čitajući posle Skerlića, Iz kruga u krug, Uhvati živu reč, Iz trinaestog reda, Fragmenti, Kod vrnjačke Euterpe, Potez skakačem, Fragmentovani portreti, Bagdalaši, Ka iskaznom i prevođen je na francuski, španski, slovenački i makedonski.

Dobitnik je više priznanja za visoki doprinos u kulturi, između ostalog Povelje za životno delo Udruženja književnika Srbije 2002. godine, Nagrade za Književnu kritiku „Milan Bogdanović“, 2008., nagrade „Čedomir Mirković“, 2016. godine. Za vrhunska dostignuća u oblasti kulture, od 2009. je korisnik nacionalne penzije.

Aktuleni predsednik Književnig kluba Bagdala Nebojša lapčević o njemu je zapisao: „Miloš Petrović je pristupao knjigama „sa radošću čitanja, ushodeći ka uzvisini Bagdale, odakle je Dušan Matić govorio hrastolisne stihove. U dvopevu snenom, u svetu literature, Miloš Petrović je živeo „dupli život“, za zemlju i nebo, in vivo, i svakako, ispisao svoj pobedonosni luk u srpskoj književnosti.“

 

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.