četvrtak, 25. februar 2021.

Kruševac
četvrtak
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Kruševački svatovi prvi u Đavoljoj varoši

Kruševački svatovi prvi u Đavoljoj varoši

Mladenci Nebojša Ralić (56) iz Kruševca i njegova izabranica Svetlana Stevović (46) iz okoline Podujeva sa Kosmeta, sudbonosno „da“ izgovorili su u nedelju u Đavoljoj Varoši i time razbili legendu o ukletosti ovog mesta.

Prolom Banja u okviru svoje turističke ponude počela je i da organizuje venčanja u Djavoljoj Varoši, jednom od najvećih svetskih čuda prirode. Ovom činu, prvom ovakve vrste na tom mestu, pored srećnog para i njihovih gostiju, „prisustvovale“ su i kamene figure koje po legedi predstavljaju – okamenjene svatove.

Interesantno je da o nastanku Đavolje varoši postoji više narodnih predanja, a jedna od legendi kazuje da su to ustvari okamenjeni svatovi koje je zla sila sprečila da venčaju dvoje zaljubljenih.

Mladenci su se u prisustvu uže rodbine i matičara iz Kuršumlije zakleli na večnu ljubav i ozakonili brak na samom lokalitetu.

Na ideju je došao moj suprug Nebojša i meni se zaista dopala. Ispalo je zaista fantastično i drago mi je da smo razbili legendu o okamenjenim svatovima – kaže Svetlana.

“Njen suprug Nebojša kaže da je još pre mnogo godina rešio da prkosi legendi i da je vrebao priliku da to i učini.

– Niko nikada nije dočekao noć u Đavoljoj Varoši, a kamo li da se venča, jer jedna od legendi kaže da su to okamenjeni svatovi. Ovo mesto zrači ljubavlju i to je bila idealna lokacija da se započne brak – kaže Nebojša.

On je, kao I Svetlana, na glavi imao venac od prirodnog cveća. Da bi sve bilo u duhu mistike i čarolije, obučeni su u zelene šumske odore.

Par je venčala matičarka kuršumlijske opštine Vesna Šulović, a jedan od svedoka bio je predsednik opštine Radoljub Vidić.

– Ovo je prvo venčanje u Đavoljoj Varoši. Mislim da ovde vladaju jake magnetske sile i da je ljubav koja se ovde ozvaniči neraskidiva – naglasio je on.

Po jednoj legendi o Đavoljoj Varoši svatovi su se zavadili, pa je Sveta Petka zamolila Boga da spreči svatove da zavađeni dođu do cilja. Bog je uslišio njenu molbu I okamenio ih.

Druga legenda kaže da su sile zaustavile svatove, jer su brat i sestra hteli da se venčaju.

Ovo je bilo prvo venčanje posle mnogo vekova na ovom mestu. Upravnik spomenika prirode Đavolja Varoš Radoje Stepanović najavio je da su u narednom periodu planirana kolektivna venčanja na tom mestu.

Svakodnevno na stotine ljudi poseti ovaj redak fenomen erozije zemljišta i stvaranja stotinu zemljanih stećaka s kamenim glavutcima koji iz daleka liče na srednjevekovni okamenjeni grad.

Najviše turista dolazi iz susednih zemalja, posebno iz Bugarske i Poljske, ne bi li videli mesto koje bilo nominovano za sedam svetskih čuda prirode.

„Ove godine čak 38.000 turista iz naše zemlje i inostranstva posetilo je ovaj retki prirodni fenomen koji se našao i na top listi Uneska u takmičenju za 7 najvećih svetskih čuda prirode“, kazao je predsednik Vidić.

Turisti dolaze i dalje, iako je prošla turistička sezona, a već su mnogi iz Bugarske, Makedonije i Rusije organizovano rezervisali doček Nove godine u Prolom banji sa obilaskom Đavolje varoši. Svi aranžmani za doček već su rasprodati, i to mahom strancima.

 

Povezano