petak, 1. decembar 2023.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Nizom manifestacija danas je obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. 

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se invalidima omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu.

Osobe sa invaliditetom su u Srbiji vrlo diskriminisane pre svega zbog stava društva koje ih posmatra kroz prizmu invaliditeta, da manje vrede – rekla je pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Ljiljana Lončar.
Ona je dodala da je poverenici pristiglo više desetina pritužbi osoba sa invaliditetom, što je 15 odsto od ukupnog broja pritužbi.
Ukazujući da osobe sa inaliditetom imaju svoje vrednosti, kvalitete, sposobonosti i znanja i da u velikoj meri mogu da doprinesu društvu u kome živimo, ona je istakla da je problem u tome što društvo ne prepoznaje i ne vidi prepreke koje postoje, a koje su postavljene osobama sa invaliditetom.
Kao poseban problem, Lončar je istakla zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
Samo 13 odsto osoba sa invaliditetom je zaposleno. To znači da je njihova nezaposlenost tri puta veća, rekla je Lončar i dodala da poverenica radi na tome da se svest i pristup društva promeni kako bi se smanjila diskriminacija osoba sa invaliditetom. Nizom manifestacija i u Kruševcu obeležen Međunarodni dan osoba sa inaviliditetom.

– U Centru za osobe sa invalididtetom u Kruševcu povodom 3. decembra Međunarodnog dana invalida održan šahovski turnir na kome su učešće imali članovih svih gradskih Udruženja osoba sa invaliditetom. Lokalna samouprava ima sluha za osobe sa invaliditetiteom, ulaže maksimalne napore da poboljša njihov društveni položaj i da im život učini lakšim, naglasila je nakon odigrane partije šaha pomoćnik gradonačelnika za društrvene delatnosti Slobodanka Miladinović. Partije šaha sa domaćinima i gostima igrali su i pomoćnik gradonačelnika za sport i omladinu Nikola Milojević i zamenik predsednika Skupštine grada Bojan Đokić.

U nekadašnjem Klubu „Duga“, u organizaciji Edukativnog centra Kruševac, održana je radionica inkluzivnog karaktera. U radu je učestvovalo 20 – tak redovnih korisnika ove ustanove i volonteri Edukativnog centra. Prema rečima, koordinatora radionice Slobodana Antića, cilj ove aktivnosti je doprinos u radnom obeležavanju 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Centar za osobe sa invaliditetom postoji od 2001. godine i ima 45 korisnika, uzrasta od 7 do 50 godina svih oblika invalidniteta. Ustanova ima 6 – oro lica različitih profesija, koja svakodnevno od 7 do 16 časova, rade sa korisnicima.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.