sreda, 6. decembar 2023.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Jedemo za 285 dinara dnevno

Jedemo za 285 dinara dnevno

Za statističku potrošačku korpu koja je „teška“ 61.000 dinara potrebna jedna i po plata. Kupovna moć na nizbrdici, hrana sada gotovo za trećinu skuplja nego početkom godine.

Siromaštvo u Srbiji više ne može da ignoriše ni statistika. Samo za hranu i račune, prema najsvežijim podacima, prosečnoj porodici potrebno je 61.000 dinara, a da bi se ti troškovi podmirili, neophodna je jedna i po prosečna plata. Po ovoj računici, svaki član domaćinstva za tri obroka dnevno može da potroši najviše 285 dinara.

Hranu sada u proseku plaćamo gotovo za trećinu više nego početkom godine, jer nema proizvoda koji u međuvremenu nije promenio cenu. Kod nekih artikala, kao što su ulje, šećer, mleko, jogurt, razlike su još i veće.

Za hranu prosečno domaćinstvo izdvaja 25.640 dinara, a čak trećina od te sume odlazi na hleb, mleko, sir i jaja. Gotovo isto para potroši se na meso i prerađevine. Za voće i povrće, kako tvrdi statistika, potrebno je mesečno 3.200 dinara, dok je za sokove neophodno oko 2.000 dinara.

Svaki član porodice mesečno za hranu na raspolaganju ima 8.546 dinara, odnosno 285 dinara dnevno. Na obrok, prema ovoj računici može da potroši 95 dinara. U dnevni budžet može da se uklopi pola vekne hleba – 24 dinara, pola litre jogurta – 45 dinara, 300 grama najjeftinijeg mesa sa kostima, koje staje oko 120 dinara, pola kilograma krompira i toliko jabuka za koje je potrebno oko 100 dinara.

Druga stavka u troškovima svake porodice su – računi. Komunalne usluge – stanovanje, voda, struja, grejanje, ali i prevoz svakog meseca iz novčanika „isteraju“ oko 16.000 dinara. Mesečni troškovi porodica za duvan i alkoholna pića prosečno iznose čak 3.713 dinara, dok na higijenu potrošimo 2.736 dinara, koliko je i prosečni „račun“ za rekreaciju i kulturu. Obrazovanje nas mesečno, prema statistici, košta 400 dinara.

Kupovna moć građana i dalje je na nizbrdici. Računica Ministarstva trgovine pokazuje da je korpa u septembru za 1.460 dinara bila „teža“ nego u avgustu, odnosno 2,43 odsto. Kada se uporede porodični troškovi ishrane i računa, septembra ove i prošle godine dolazi se do razlike od oko 6.000 dinara ili nešto više od 10 odsto.

Nevolja je međutim u tome što je za mnoge i prosečna plata nedostižna, a najveći broj građana Srbije radi za 20.000 ili 25.000 dinara. Zbog toga je puna potrošačka korpa, za većinu – pusti san.

Novosti online

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.