
U kruševačkim ribarama još uvek nema velikih gužvi, ali su pripreme za proslavljanje slava i drugih praznika, u doba Božićnog posta u toku. Opremljenost ribarnica je odlična, pored velike ponude rečne i morske ribe, ima i propratnih proizvoda za posnu trpezu.
Sveti Nikola koji se proslavlja 19. decembra je najmasovnih slava u Srba. Pripreme za slavsku trpezu su u toku, cene ribe veće nego prošle godine, ali kad se slavi za cenu se ne pita. Uoči ovog praznika proda se više ribe nego preko cele godine. Najtraženiji je šaran a njegova cena je 750 dinara, postoji mogućnost sečenja, suženja, prženja, kaže Dragan Gajić, iz ribarnice Atlantik na Novoj zelenoj pijaci u Kruševcu
Među stalnim mušterijama je i profesionalni kuvar, koji je za naše gledaoce otkrio nekoliko kulinarskih tajni.
Sugrađani obilaze ribarnice i raspituju se za cene i ponudu.
Za bogatiji i šareniji slavski sto tu su i razne posne salate , od domaćeg ajvara do inetrnacionalnih specijaliteta
Venac sušene sarage oduvek se smatrao specijalitetom posne treze, a uglavnom je kupuju stariji sugrađani.
Inače, u skoro svim ribarnicama nude uslugu čišćenja šarana i druge krupne ribe, u asortimanu su i plodovi mora, prerađevine od ribe, kao i dimljena i pržena riba, za one sa nešto dubljim džepom.