petak, 5. jun 2020.

Kruševac
petak
Oblačno.
Oblačno.
26°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 30%
Brzina vetra: 4 m/s JJI
 

U Srbiji se sve više pije čaj

U Srbiji se sve više pije čaj

U holu Doma sindikata u Kruševcu, danas je otvoren trodnevni Sajam lekovitog bilja u organizaciji Udruženja “ dr Jovan Tucakov“ iz Sokobanje.Ovo je prilika da se posetioci informišu o uzgoju i proizvodnji lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, porizvodima od njih, a potencijalnim proizvođačima prilika da uspostave kontakt sa već afirmisanim Udruženjima i firmama iz ove oblasti, poručuje predsednik Udruženja lekovitog bilja “ dr Jovan Tucakov“, Nebojša Stanojević.

Oko 10 -tak učesnika izložilo je svoje proizvode među kojima preovlađuje paleta raznovrsnih čajeva, počev od onih tradicionalnih iz pirotskog kraja, kao i onih savremenijih pakovanja i izrade, navodi predsednik Udruženja lekovitog bilja “ dr Jovan Tucakov“ iz Sokobanje, Nebojša Stanojević, dodajući da iz svog 30 – togogodišnjeg iskustva, može da kaže da se u Srbiji danas pije više čaja, nego u vreme kada je on počeo da se bavi ovim poslom. “ Ovde ima izloženih i krema i kapi, i sve su to preparati koji mogu da se koriste za poboljšanje imuniteta u zimskom periodu, i koje treba da piju , pre svega zdravi ljudi, kako se ne bi razboleli„, preporučuje Stanojević.

On još dodaje da bi potencijalni proizvođači najpre trebalo da stupe u kontakt sa već afirmisanim firmama koje se već bave proizvodnjom i distribucijom lekovitog bilja i šumskih plodova, i da za početak treba početi sa sadnjom na malim površinama – do 20 ari, kako bi imali vremena da se upoznaju sa onim što ih očekuje, odnosno sa obavezama oko gajenja ovih kultura. Takođe, može se javiti i problem oko navodnjavanja, a kasnije i sa sušenjem bilja. “ Najbolje sušare za sušenje čajeva su sušare za duvan„, otkriva Nebojša Stanojević.

U okviru mini sajma u Velikoj sali kruševačkog Doma sindikata, inženjer sa Instituta za lekovito bilje “ dr Josif Pančić“, Sreta Brkić, održao je stručno predavanje o pripremi zemljišta, uslovima uzgoja i proizvodnje lekovitog bilja u uslovima našeg podneblja. Postavke izlagača mogu se pogledati i naredna dva dana od 10 do 19 sati u holu Doma sindikata u Kruševcu.

Povezano