subota, 23. oktobar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 1 m/s ZJZ
 

„Gluvo doba“ nova knjiga Dragiše Pavlovića Rasinskog

„Gluvo doba“ nova knjiga Dragiše Pavlovića Rasinskog

„Gluvo doba“ je naziv večeri humora i satire, preciznije retrospektive humoristično-satiričnog opusa Dragiše Pavlovića Rasinskog. Ujedno i promocija Pavlovićeve nove knjige satirične poezije…

Počeo sam, kada je moje stvaralaštvo u pitanju, sa humorom, ali su me društvene okolnosti, koje i dalje traju, odvukle na polje satire, kojom se više i bavim. A forme koje su korišćene na Radio Beogradu, kada sam ja počeo da stvaram, negovane u kultnim emisijama Veselo veče u Selo veselo, bile su uglavnom parodije i skečevi, pa sam se i ja uglavnom orijentisao na njih – objašnjava autor, koji je  predstavljen odabranim skečevima („Inspektor“, Mlekarice“), parodijama, odlomkom iz monodrame „Ja predsednik“ (igra Dragan Rakić Singer), poezijom koju su govorili Milija Vuković i Nikola Stojanović…

Bila je ovo istovremeno, sem retrospektive mog stvaralačkog opusa, i promocija moje knjige poezije „Gluvo doba“, kako je naslovljeno i čitavo veče – ističe Dragiša Pavlović Rasinski, koji se, kako kaže, već dugo okušava i u stihovima – od epitafa (tragom Aleka Marjana) preko satično epske poezije („Amandmani Marka Kraljevića“) sve do bećaraca, „iako smo mi Moravci“.

Pavlović je za svoj humor i satiru već dobio brojne nagrade, meću kojima su i nagrada Ježa, Radio Beograda, sedam nagrada na Festivalu „Zlatna kaciga“, prva nagrada lista „Naš glas“ u Austriji, nagrada „Haskov kaun“ u Bugarskoj. Ali i priznanje da „ima smelosti i da ume da, ironično prodorno, poroku i laži pokaže njihovo sopstveno lice“, koje ja zapisao Miloš Petrović.

U programu su nastupili glumci Bojan Veljović, Nikola Pantović, Momčilo Radosavljević, glumci amateri Vera Popović i Marija Rajković, Vokalno instrumentalna grupa „Tri Moravca“, guslar i satiričar Branko Ćirović. O knjizi „Gluvo doba“ govorio je Dragutin Karlo Minić i autor.

Povezano