
Nova godina, Božić, slave i druge svetkovine kod nas pored tradicije i drugih običaja predstavljaju i pripremanje hrane koja je kaloričnija, masnija, drugim rečima jaka hrana. Nakon uživanja u raznim specijalitetima, treba povesti malo računa o ishrani, kako bismo pomogli organizmu da izbaci sav višak i sve toksine.
U danima nakon praznika treba jesti lakšu hranu, a to pdrazumeva unos voća i povrća, više čorbaste hrane i po koji nutritivni napitak. Nutricionisti savetuju da voće, posebno iz grupe citrusa treba konzumirati pre glavnog obroka,a nakon budjenja dan treba započeti šoljom čaja, što treba nastaviti i tokom dana.
Ko ne voli da pije čaj treba da popije što više vode, jer se na taj način aktivira metabolizam. Važno je da u toku dana kada želimo detoksikaciju ne treba jesti stalno, u kontinuitetu, dva do tri obroka dnevno, već dva do tri obroka dnevno, kako bi se organizam odmorio od velike količine hrane“.
Savet je da između obroka tokom dana prođe po pet, šest sati jer „ako stalno grickamo creva su stalno puna i ne mogu da imaju funkciju koju treba“.