ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
9°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 68%
Brzina vetra: 3 m/s I
 

Svi zajedno protiv nasilja

Svi zajedno protiv nasilja

Grad Kruševac je  bio domaćin Regionalne konferencije „Borba protiv nasilja u porodici, šta dalje“ na kojoj  su učestvovale državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović, predstavnica Vlade Srbije u Komitetu Saveta Evrope profesor dr Gordana Gasmi, sa saradnicima, predstavnici Republičkog parlamenta, lokalne samouprave, Rasinskog okruga i brojni ugledni gosti.

Izgradnja Sigurne kuće u Kruševcu, prihvatilišta i ambulante, zbrinjavanje potrebitih i sistematičan rad na prevenciji i suzbijanju nasilja uz multusektorski pristup i saradnju lokalne samouprave sa svim institucijama sistema i civilnog društva – suština je regionalne konferencije u Hotelu Rubin u organizaciji Ministarstva za rad i Grada Kruševca. Gradonačelnik Kruševca Bratsilav Gašić, sa saradnicima, prethodno je primio ugledne gošće u Mozaik sali Gradskog zdanja, gde je održana i konferencija za novinare, a na konferenciji najavio konkretnu saradnju sa Ministarstvom rada zapošljavanja i socijalne politike.

– „Sad imamo priliku da uz pomoć Ministarstva i ovih vrednih žena koje obilaze Srbiju dobijemo i izgradimo sigurnu kuću i nemojmo tu šansu da propustimo“  rekao je gradonačelnik Bratislav Gašić.

Nejednakost u upravljanju i odlučivanju, po rodnoj osnovi – je prisutna – u manjim sredinama naročito, rekla je državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović, najavila konkretnu pomoć po pitanju boljeg života žena – gradu Kruševcu.

– „Projekti koji su rađeni ovih godina i koji su finansirani od nekoliko evropskih država, sa državnog nivoa spustiće se na lokalni, koji je posebno ugrožen i u tom smislu pomoći oko izgradnje sigurne kuće“.

Predstavnica Vlade Srbije u Komitetu Saveta Evrope profesor dr Gordana Gasmi, predstavila je Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

O aktivnostima na nivou Grada u okviru Kampanje „16 dana borbe protiv nasilja nad ženama“ kao i doprinosu svih relevantnih institucija koje su uključene u problem nasilja u porodici govorile su i pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Slobodanka Miladinović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost dr Dragana Barišić, direktor Centra za socijalni rad Slađana Čabrić, sudija Osnovnog suda u Kruševcu Eleonora Miladinović, koautor Projekta za rad u Sigurnoj kući iz Kragujevca Jelena Petrović Desnica. Konferenciji su prisustvovali i načelnik RO Branislav Vesić, sa saradnicima, predsednik Opštine Aleksandrovac Dragan Blagojević, predstavnici pravosuđa, policijske uprave, škola i socijalnih ustanova i društvene brige o deci i nevladinih organizacija.

Povezano