subota, 2. mart 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

DANAS JE MALI BOŽIĆ

DANAS JE MALI BOŽIĆ

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Vasilija Velikog (Vasiljevdan), ili Mali Božć, a danas je i Obrezanje gospodnje. U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen crvenim slovom. Slavi se i srpska Nova godina, a mnogi Srbi danas slave Vasilija kao krsnu slavu.

Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski rođen u vreme cara Konstantina. Još kao nekršten učio se 15 godina u Atini filosofiji, retorici, astronomiji i svima ostalim svetskim naukama toga vremena. Školski drugovi su mu bili Grigorije Bogoslov i Julijan, kasnije car odstupnik.

U zrelim godinama krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio svoj život kada je napunio 50.

Kao veliki pobornik Pravoslavlja, pun moralne čistote i revnosti verske, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve Božje – Vasilije se punozaslužno naziva Velikim. U crkvenoj službi naziva se pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i žaokom svojom bode jeretike.

Običaji

Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, a u nekim krajevima se ponavljaju oni koji su vezani za Božić. Na Mali Božić, naime, ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi bi trebalo da bude glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana. U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka.

U Vojvodini, u pojedinim mestima, do danas se zadržao običaj da se na raskršćima pale vatre. Veruje se da ima čistilačko dejstvo, i ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote.

Iz istih razloga su u Hercegovini ostatke badnjaka od Božića spaljivali na Mali Božić.

Danas se mesi vasilica

Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb „vasilica“, u koji se stavlja zrnevlje mnogih žitarica, bundeve, pasulja, bobice drena – za zdravlje, i metalni novčić kao simbol bogatstva i sreće.

Srbi veruju i da bi na Mali Božić trebalo izbegavati svađe, jer, ako Novu godinu tako počnemo, svađaćemo se cele godine. U nekim krajevima se verovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

Sačuvana su mnogobrojna dela Vasilija Velikog, Oca Crkve, bogoslovska, apologetska, podvižnička i kanonska, kao i služba, nazvana po njegovom imenu, koja se služi 10 puta u godini, i to – 1. januara, uoči Božića, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta osim Cvetne, na Veliki Četvrtak i na Veliku Subotu.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.