ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
9°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 68%
Brzina vetra: 3 m/s I
 

Svaki dan je borba za grejanje u Kruševcu

Svaki dan je borba za grejanje u Kruševcu

Gradska toplana Kruševac suočena je sa problemom dopremanja uglja. Dogovorena je isporuka 450 tona „Resavice“, ali kasni zbog železničkog saobraćaja. Energenata trenutno ima u količini od 800 tona, što je dovoljno za četiri dana proizvodnje toplotne energije.

Problem u proizvodnji toplotne energije Gradskoj toplani Kruševac stvaraju i energenti, sem „Kolubare“, koji ne obezbeđuju maksimalnu energetsku efikasnost, a najveći trenutni problem je dopremanje uglja, zbog kašnjenja železničkog saobraćaja, istakao je vršilac dužnosti ovog javnog preduzeća, Dragan Azdejković:

– Problem je prvo finansijska situacija u kojoj se nalazimo, a drugo snežno vreme koje otežava dolazak vagona. Evo mi, već 5 dana očekujemo jednu kompoziciju iz Resavice, ona tek danas stiže u Gradsku toplanu, to je oko 300 tona i jedan kamion nam dolazi sa 150 tona uglja. Upravo sam završio razgovore i sa direktorima Železnice iz Beograda, Požege i Vreoca. Mi imamo uplaćenih 600 tona u Kolubari i zbog stanja na prugama očekujemo da tek prekosutra stignu. Svaki dan je borba da imamo grejanje i nadam se da ako sve ovo završimo, da negde do srede treba da imamo grejanje za nekih 5-6 dana, rekao je Azdejković.

Tokom proteklog vikenda otklonjena su dva kvara, na mreži i kolicima koja pune kotao ugljem:

– Izvinjavam se građanima, koji su imali probleme u subotu i nedelju, ali to su bile objektivne okolnosti. Moramo da shvatimo da je ovakva situacija u celoj Srbiji. Bukvalno je borba svakodnevna da se obezbedi grejanje prema gradu. To je surova istina, ali građani to mora da znaju, poručio je Dragan Azdejković.

Odlukom o snabdevanju toplotne energije grada Kruševca, Gradska toplana Kruševac, treba da obezbedi temperaturu od 18 – 20 stepeni Celzijusa za preko 8 hiljada domaćinstava i 400 privrednih subjekata.

Neka rubna područja, ipak, nemaju dovoljnu količinu energije, a to su korisnici u ulici Sestara Popović, Kuli 5 u Radovana Miloševića i Obilićevoj i Kosačinćevoj ulici.

Trenutna situacija u snabdevanju toplotnom energijom je stabilna, a podaci kažu da se 60 odsto gradskog stanovništva greje preko Gradske toplane Kruševac.

Svetlana Gajić Ilčić

Povezano