petak, 31. mart 2023.

Kruševac
petak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 37%
Brzina vetra: 4 m/s I
 

Sednica Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima

Sednica Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima

Na sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, kojom je predsedavao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, formirano je Telo čiji je zadatak da unapredi bezbednost saobraćaja na putevima u Srbiji i da pun doprinos zaštiti učesnika u saobraćaju.

Zadatak ovog Tela čiji su članovi ministri svih relevantnih ministarstva je da inicira i prati preventivne i druge aktivnosti u oblasti bezbednosti saobraćaja, usmerava i usklađuje aktivnosti koje za cilј imaju smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, kao i aktivnosti u vezi sa unapređenjem bezbednosti saobraćaja.

Ministar Gašić ukazao je da su prošle godine, i pored intenzivnih, svakodnevnih kontrola i preventivnog rada saobraćajne policije, na putevima u Srbiji stradale 553 osobe, što je povećanje u odnosu na prethodnu 2021. godinu.

„Trendovi smanjenja posledica saobraćajnih nezgoda sporiji su od želјenih, a dosadašnji rezultati nam ne daju za pravo da budemo zadovolјni“, rekao je ministar Gašić i precizirao da cilјevi koji su projektovani Strategijom bezbednosti saobraćaja na putevima 2015-2020, nisu dostignuti.

Ministar je ukazao da se to posebno odnosi na broj stradalih osoba, upotrebu sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu, prekoračenja brzine i upotrebe zaštitnih sistema za decu.

Istakao je da će zbog svega toga formiranje i efikasnost Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, kao najvišeg državnog tela za oblast bezbednosti saobraćaja, biti jedan od klјučnih preduslova da dostignemo standarde evropskih, razvijenih zemalјa u ovoj oblasti.

Ministarka pravde Maja Popović, koja je član ovog Tela, navela je da će Ministarstvo pravde sveobuhvatno i ozbilјno razmotriti sve predloge koje se odnose na pooštravanje kaznene politike u ovoj oblasti i predložiti najbolјa zakonska rešenja u cilјu pobolјšanja trenutnog stanja.

Ipak, kako je istakla, samo pooštravanje kaznene politike ne može rešiti probleme, zbog čega je neophodno dodatno raditi na podizanju svesti svih učesnika u saobraćaju, kao i na najširoj prevenciji.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević, predstavlјajući izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima za 2022. godinu, precizirao je da su se dogodile 33.233 saobraćajne nezgode u kojima su poginule 553 osobe.

Lakićević je naveo da je u odnosu na 2021. godinu broj saobraćajnih nezgoda smanjen za četiri odsto, što ohrabruje, ali da nikako ne možemo biti zadovolјni činjenicom da je broj poginulih povećan za šest odsto.

„Posebno zabrinjava da je prošle godine na putevima u Srbiji poginulo 13 dece, kao i podatak da je svako četvrto lice koje je poginulo u saobraćajnim nezgodama mlađe od 30 godina“, kazao je Lakićević.

Naglasio je da je saobraćajna policija tokom prošle godine dala svoj maksimum u kontroli saobraćaja, otkrila više od 1,3 miliona prekršaja, što je najveći broj otkrivenih prekršaja od 2009. kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Precizirao je da je među otkrivenim prekršajima 195.000 bilo zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, a više od 63.000 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

„Isklјučivo represivne mere ne mogu da daju pozitivno stanje bezbednosti saobraćaja. Neophodan je aktivan doprinos svih subjekata, porodice, predškolske ustanove, škole, ministarstava, agencija. Punim doprinosom svih stvorićemo uslove da podignemo bezbednost saobraćaja na viši nivo i približimo se razvijenim zemlјama Evrope“, kazao je načelnik Uprave saobraćajne policije.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.