nedelja, 26. januar 2020.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 1 m/s JJZ
 

Prvi korak ka stabilizaciji Gradske toplane Kruševac

Prvi korak ka stabilizaciji Gradske toplane Kruševac

Direktori Gradske toplane Kruševac i Rembasa-Resavica Dragan Azdejković i Vladan Milošević, potpisali su ugovor o saradnji čime se omogućava sigurnost u snabdevanju toplotnom energijom po znatno povoljnijim cenama energenata. Potpisivanju ugovora prisustvovao je gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić sa saradnicima.

Posle dužeg vremena Kruševačka toplana se vezeuje za rudnike, istakao je direktor Dragan Azdejković, podsetivši da je to rezultat obećanja prilikom nedavne posete ministarke energetike, Zorane Mihajlović, Kruševcu:

Ministarka energetike je sa gradonačelnikom posetila Kruševac i Gradsku toplanu i tada smo dobili obećanje da će se omogućiti da Rembas Resavica i Gradska toplana Kruševac potpišu ugovor. Danas direktor, Vladan Milošević i ja potpisujemo ugovor o saradnji između Gradske toplane i Rembasa-Resavica. Znači, posle dužeg vremena kruševačka toplana se vezuje za rudnike, što znači da to omogućava jednu sigurnost u snabdevanju i mnogo niže cene. Mi sada u ovom trenutku polako povlačimo ugalj iz rudnika koji pokriva Rembas-Resavica i to omogućava jednu sigurnost u snabdevanju. Ovi kotlovi su praktično i projektovani za tu vrstu uglja. Drugi deo potrošnje uglja mi se snabdevamo iz Kolubare, što je isto direktno snabdevanje, a to znači da ćemo ove godine po planu između Gradske uprave i nas, da uštedimo oko milion evra, a da to ne utiče na kvalitet grejanja. To je prvi korak ka stabilizaciji Gradske toplane i nadam se da ćemo i sledeće godine potpisati ovakav ugovor, jer nam je bitno da sledeće godine produžimo ovu saradnju. Zahvaljujem se direktoru Vladanu i njegovim saradnicima, što su u kratkom vremenu izašli u susret Gradskoj toplani Kruševac, istakao je direktor Toplane Kruševac Dragan Azdejković.

Mi ćemo kruševačkoj Toplani da obezbedimo tražene količine uglja od 5 hiljada tona i time omogućimo neometano grejanje tokom čitave grejne sezone -rekao je direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, Vladan Milošević:

Zadovoljstvo mi je što se danas nalazim u Gradskoj toplani Kruševac i da sam u mogućnosti kao direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica da pomognem gradu Kruševcu da se neometano greje tokom ove zime. Siguran sam da je ovo početak naše uspešne saradnje, a kao što je vaš direktor i rekao, cena je niža od one kojom ste se grejali do sada. Što se tiče nabavke uglja, obezbedili smo količine iz 2 naša rudnika Rembas iz Resavice i Jasenovca iz Krepoljina koji će isporučiti tražene količine, rekao je Vladan Milošević. Gradonačelnik Kruševca, Bratislav Gašić opsežno je govorio o malverzacijama u energetskom sektoru, podsetio na dug gradske toplane od 7 miliona evra, nastao u periodu od pre 3 i po godine i građanima Kruševca poručio da će imati stabilno snabdevanje ugljem i tople radijatore.

Gradska toplana Kruševac bila je talac određenih političkih i interesnih grupa. Po prvi put za dugi niz godina, sem at-hok sitnih nabavki, koje je imala pretprošle i prošle godine, direktori imaju mogućnost da potpišu direktno sa rudnicima uglja. Mnogo je malverzacija učinjeno u prethodnom periodu ne samo u Gradskoj toplani Kruševac, nego širom u energetskom sektoru Republike Srbije. Mnogo je interesnih grupa učestvovalo i u dobijanju tendera i u obaranju i dovođenju toplane do toga da ne mogu da počnu grejnu sezonu da bi bili ucenjeni da uzmu kredite od samo njima određenih banaka, koje nude dobavljači. I Gradska toplana je bila dužnički taoc do današnjeg dana dobavljača i banaka. Za samo tri godine ova Gradska toplana je dovedena do duga od 7 miliona evra. Nabavke koje su išle, a zvale su se javne nabavke pet puta su skuplje kupovali ovaj ugalj, koji vi danas kupujete direktno iz Rembasa. Zato je ovaj čin jako bitan za građane Kruševca. Insistiram da sve te interesne grupe budu pod kontrolom privrednog kriminala i da se tačno utvrdi ko je, šta i na koji način učinio zlo Gradskoj toplani Kruševac. Mislim da je to jako bitno, jer je dovedena do duga od 7 miliona evra za samo 3 i po godine. Ona nije ni vlasništvo grada, jer ti isti bivši vajni dobavljači i direktori su se više trudili da naprave to dužničko ropstvo, nego što su pružali uslugu građanima Kruševca. Samo određene banke su mogle da daju kredite, što je jako simptomatično. Ja se danas zahvaljujem generalnom direktoru Resavice što je u našem lepom gradu, što su uz pomoć Ministarstva energetike učinili jedan izuzetan napor da prevaziđemo probleme koje imamo i nadam se da će ovim ugovorom građani Kruševca da odagnaju zebnju da će u zimskim mesecima da ostanu bez grejanja, a opet određene interesne grupe seju takvu priču da bi izazvali revolt građana. Učinili smo svi i Gradska uprava Kruševac, rukovodstvo Gradske toplane, Ministarka energetike i poslovodstvo Resavice da građani Kruševca imaju stabilno snabdevanje ugljem, a ušteda, o kojoj ćemo tek krajem sezone da pričamo, mislim da će da bude u nivou od milion evra, istakao je gradonačelnik Gašić.

 Potpisivanju ugovora u Gradskoj toplani Kruševac prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Miroljub Ćosić. Nabavkom 5 hiljada tona uglja iz Rembasa- Resavica i Jasenovca-Krepoljin, učinjen je izuzetan napor da se prevaziđu problemi koje je imala Gradska toplana Kruševac, poruka je iz ovog preduzeća.

Svetlana Gajić Ilčić

Povezano