nedelja, 26. januar 2020.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

Pad spoljnotrgovinske razmene Rasinskog okruga

Pad spoljnotrgovinske razmene Rasinskog okruga

Prema podacima regionalne privredne komore Kruševac, ukupna spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga  za deset meseci ove godine iznosila je nešto preko 270 miliona dolara što je za oko 20 odsto manje  nego u istom periodu lane. U ovom periodu ostvaren je spoljnotrgovinski suficit od oko milion ipo dolara a privreda Rasinskog okruga učestvovala je u ukupnom izvozu zemlje sa jedan ipo odsto.

Statistika ne beleži značajnije promene u odnosu na prethodni presek pa je opšti utisak da su se i u oktobru zadržali svi i negativni i pozitivni trendovi iz ranijeg obračunskog perioda. Od pozitivnih, na prvom mestu je uravnotežena spoljnotrgovinska razmena sa blagim suficitim što je i svojevrsni zaštititni znak privrede Rasinskog okruga, a od negativnih svakako je u prvom planu što nije dostignut prošlogodišnji nivo u razmeni sa svetom. Pad od 20 odsto svakako je ozbiljan udarac ekonomiji ovog kraja, izvor brojnih poslovnih problema domicilnih preduzeća sa dalekosežnim posedicama. Jer industrijski proizvodi nisu više najznačajniji izvozni adut ovdašnjih preduzeća, poljoprivreda preuzima primat što nosi brojne rizike imajući u vidu relativne skromne preradjivačke kapaciteta

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri bile su, u izvozu, Nemačaka, Ruska federacija i Crna Gora, a najviše se uvozilo iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Italije. Kompanije sa najvećim učešćem u spoljnotrgovinskoj razmeni bile su Vino Župa, Kuper Tajers i Trajal korporacija.

Zoran Pavlović

Povezano