petak, 29. maj 2020.

Kruševac
petak
Oblačno.
Oblačno.
12°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vetra: 2 m/s JZ
 

Lovcima se posrećilo – krdo od 20 divljih svinja

Lovcima se posrećilo – krdo od 20 divljih svinja

U ataru sela Jasike, u predelu Basara, čudo neviđeno: krdo od 20 divljih svinja

Nedeljno jutro, dan kao stvoren za lov. Mraz pomalo steže ali nije strašno.
– Mi lovci smo lovili i na -15 stepeni – kaže iskusni lovac Mire. – Nas 50 lovaca, mahom iz prekomoravskih sela, uputili smo se iznad sela da potražimo ovu crnu divljač (lovački izraz za divlju svinju), koja u toku jedne noći pređe i po 50 kilometara.

Divlja svinja pretežno se kreće noću jer zna da je danju laka meta za lovce. Pa i ovoga puta. Grupa lovaca izašla je terenskim vozilima i postavila se na „štand“ na mestu Basara. Druga grupa sa kerovima krenula je u pogon, ispričao nam je predsednik sekcije Jasika Miroljub Stojanović. Kada je obruč bio zatvoren, začuo se lavež kerova i podrhtavanje, kao da je zemljotres. I gle „čuda neviđena“, pojavljuje se krdo od oko 20-ak divljih svinja.

– Nismo ni sami mogli da poverujemo u to šta se dešava. Da li je ovaj veliki snežni pokrivač primorao ovu divljač da se tako nisko spuste u potrazi za hranom…  Začuo se hitac. Pala je prva… Krdo se „razbilo“ na dve strane.

– Svi smo željno iščekivali gde će svinje krenuti, da li ćemo svi imati tu priliku da pucamo, tj.da odstrelimo.

Sreća se osmehnula Blagojević Goranu Golici iz Velike Kruševice, koji je odstrelio dva nazimka, Matić Bobanu Samali iz Velike Kruševice koji je odstrelio 3 nazimka, Milan Simiću takođe iz Velike Kruševice koji je odstrelio jedno nazime, Marinković Zoranu Kroki iz Jasike, odstrelio je jedno nazime i Mikić Zvezdanu iz Jasike koji je odstrelio krmaču.

Svi su bili zadovoljni, prvenstveno jer se lovni dan završio bezbedno po učesnike.
– Lovci su se pridržavali lovačkog kodeksa ponašanja u lovu, na sebi su imali vidljive markere i držali propisno odstojanje – kaže lovočuvar Zoran Pantić.

Uz lovački pozdrav „Dobar pogled i mirna ruka“…

Dragoljub ĐOKIĆ Gagi

Povezano