ponedeljak, 26. februar 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Građani predali više od 9.400 komada oružja i 400.000 komada municije

Građani predali više od 9.400 komada oružja i 400.000 komada municije

Foto: MUP Srbije

Proteklih dana građani su MUP-u predali 9.401 komad oružja, oko 400.000 komada municije, kao i 884 komada minsko-eksplozivnih sredstava, izjavila je danas Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije i još jednom pozvala građane koji žele da se oslobode oružja koje imaju da ga predaju MUP-u.

Ona je za Tanjug rekla da je među građanima koji su predali oružje, dosta i onih koji su oružje legalno posedovali.
Otović Pjanović je istakla da građani koji su nelegalno držali oružje a sada ga predaju neće odgovarati.

„Nakon svih mera koje je Vlada Srbije naložila resornim ministarstvima, pa i MUP-u i koje se odnose i na izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, ministar unutrašnjih poslova iskoristio je svoje legitimno zakonsko pravo da u cilju očuvanja bezbednosti i zaštite interesa gradjana i očuvanja javnog reda i mira može da donese naredbu za sprovodjenje postupka legalizacije.

Sam pojam legalizacije kaže da svaki građanin može dae oslobodi oružja bez dokazivanja porekla i bez krivično-pravne i prekršajne odgovornosti“, objasnila je ona.

Dodala je da ako neko ima smetnju da oružje preda u najbližu policijsku stanicu može zatražiti podršku policije, koja će doći na prijavljenu adresu i preuzeti oružje.

Odziv građana na predaju oružja MUP-u, stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović ocenio je kao veoma dobar i naveo da u prethodne četiri slične akcije 2015., 2016., 2017. i 2020. godine nije predato toliko oružja koliko je predato samo u prethodnih nekoliko dana.

Govoreći o poreklu oružja kod građana za čije držanje se i ne može dobiti dozvola, rekao je da je reč prvenstveno o vojnom odnosno automatskom oružju i da ono u 90 odsto slučajeva potiče iz ratnih područja devedesetih godina prošlog veka.

„To oružje je posebno opasno, i po one koji ga drže jer može doći u posed ljudi koji bi njime počinili krivično delo, što se u nedavnim slučajevima i desilo. Oružje je u tragediji koja se dogodila u Beogradu bilo lako dostupno i zato će biti pooštren i kontrolisan način čuvanja legalnog oružja. U drugom slučaju, u Mladenovcu, takođe je bilo lako dostupno oružje, i to nelegalno, odnosno automatska puška“, rekao je Bjegović.

Na pitanje da li u ova dva tragična slučaja ima elemenata terorizma, odgovorio je da apsolutno ima i svoj stav obrazložio time da su i u jednom i u drugom slučaju u pitanju lake mete koje su nezaštićene, takođe i civili, nedužne zrtve.
„Na to ukazuje i masovnost u oba slučaja, koja je jedan od osnovnih elemenata terorizma, kao i produkt učinjenog, a to je širenje straha među građanima. Takođe je došlo i do publiciteta događaja jer su vesti o njima odjeknule ne samo na našim prostorima nego i u Evropi i svetu, a sve su to elementi terorizma“, naglasio je Bjegović.

Dodao je da se kod terorističkih događaja kao element gleda i pozadina, a nje je prema njegovim rečima bilo u oba tragična događaja u Srbiji, prvenstveno kod onog u Mladenovcu.

„Počinilac je ubistva izveo pod nekim određenim idejama. Da li su one bile nacističke, fašističke ili kako god ali su bile inicirane“, rekao je sagovrnik Tanjuga.

Kada je reč o ubici dece i čuvara u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ naveo je da misli da i u ovom slučaju postoji pozadina, koja joj nije istražena, u smislu da je dečaka ubicu neko oblikovao i inicirao.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.