sreda, 8. jul 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
12°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 1 m/s JJI
 

Zlatna medalja Dragoslavu Gogiću

Zlatna medalja Dragoslavu Gogiću

Dragoslavu Gogiću, novinaru dopisništva RTS-a u Kruševcu Savez pronalazača Srbije dodelio je zlatnu medalju „Nikola Tesla“ za dokumentarni film „Izvori Jerme u Alhambri“. Gogić je reditelj, snimatelj i scenarista ovog projekta, a montažerka Ivana Neckov Grubišić.

Žiri je od 84 rada iz različitih sfera života, od nauke do kulture, dodelio ukupno pet nagrada. Dokumentarni film „Izvori Jerme u Alhambri“ koji je rađen u produkciji RTS-a, prikazan je u okviru serijala „Trag“.

– Ova polusatna dokumentarna priča snimana je na Vlasinskom jezeru, izvoru reke Jerme, u Francuskoj Provansi, planinskom masivu Siera Nevade u Španiji i Mavarskom dvorcu Alhambra u Andaluziji – rekao je Gogić. – Podno Čemernika, nedaleko od Vlasinskog jezera je izvorište Jerme koja potom odlazi u Bugarsku i vraća se u Srbiju da bi se ulila u Nišavu…

U dokumentarnom filmu „Izvori Jerme u Alhambri“ gledaoci mogu da vide Kosta del Sol, Pikasov muzej u Malagi, tvrđavu Hibralfaro i brdo Sakramonto gde je nastao flamenko, ples španskog životnog ritma, šume kaktusa, Alhambru, Al Kazabu u Almeriji, promenadu Dez Angle u Nici, grad ljubavi Nim u pokrajini Langdog Rusijon, vrtove Heneralife, rajske fontane…

– Ova priča navodi na razmišljanje o „Evropskom koraku“ kako neki simbolično zovu ovu pešačku asocijaciju koja ima oko 3 miliona članova.

Novinaru Dragoslavu Gogiću ova medalja je dvanaesta nagrada koju je dobio za dokumentarne filmove, a film će biti prikazan i na Televiziji Kruševac u okviru novogodišnjeg programa.

Povezano