subota, 24. februar 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Nekoliko hiljada Srba ispred opštine Zvečan, razvili zastavu Srbije dugu 250 metara

Nekoliko hiljada Srba ispred opštine Zvečan, razvili zastavu Srbije dugu 250 metara
  • FOTO TANJUG/ STR

Na severu Kosova i Metohije je mirno. Kfor je i dalje oko zgrade Opštine u Zvečanu. Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani okupili su se i danas ispred ograde i bodljikave žice koju je postavio Kfor. NATO šalje još 700 vojnika na KiM.

Srđan Milosavljević, bivši predsednik Skupštine Opštine Zvečan, ponovio je zahtev za povlačenje specijalnih jedinica policije iz opština sa severa KiM.

„Da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu KiM, da se naši neosnovano uhapšeni građani Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu, jer nisu krivi što su živi. Imamo informacije da su advokati na terenu i čekamo povratne informacije o tome da li će biti pušteni na slobodu“, rekao je Milosavljević.

Razvijena je uz aplauz srpska zastava dugačka 250 metara. Milosavljević je pozvao građane na miran protest.

AP Photo/Marjan Vucetic

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio za Dojče vele da su događaji na severu KiM apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rešenje kroz postojeći dijalog.

AP Photo/Marjan Vucetic

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih i neligitimnih odluka administracije u Prištini. Na pitanje koliki je bezbednosni rizik u ovom trenutku na severu Kosova i Metohije, ministar odbrane rekao je RTS da je „veliki, verovatno najveći mogući“.

„Ako bismo mogli to tako da rangiramo, imajući u vidu ne samo ovo što se dešavalo prethodna dva dana, pre svega u ponedeljak, nego sve ono što se dešavalo nedeljama i mesecima unazad, na šta je zvanična Srbija upozoravala, predsednik Republike pričao i sa međunarodnim predstavnicima, ali i obaveštavao javnost u Srbiji kakav je mogući scenario i, nažalost se to i desilo“, rekao je Vučević.

On je ponovio da „put Albina Kurtija“ vodi do eskalacije sukoba, do nasilja, ka povređivanju i pucanju i svim oni scenama koje smo videli i dodao da su takve situacije nešto što ne želimo nigde da vidimo, posebno ne u našoj državi.

„Situacija bezbednosna je visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini. Pre svega da to nazovemo pravim imenom i da to probamo da sublimiramo kao okupaciju severa Kosova i Metohije od strane albanske administracije iz Prištine“, kazao je Vučević. nistar je naglasio da je Kurti uspeo da zloupotrebi KFOR i da se o tome priča, a ne o uzurpaciji, i zato mi ne smemo da uđemo u te zamene teza. „KFOR ne sme da se stavlja na stanu bilo kojih učesnika, mora da se stara o bezbednosti. Srbi takođe moraju maksimalno da se skoncentrišu, da mirno i demokratski brane svoja prava“, istakao je Vučević. Važno je, dodao je ministar, da ne uđemo u scenario u kome ćemo opet mi biti ti nasilnici.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.