petak, 24. maj 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

MOJ GRAD, MOJA INSPIRACIJA: Miloš Stojadinović, hroničar i publicista

MOJ GRAD, MOJA INSPIRACIJA: Miloš Stojadinović, hroničar i publicista

Danas Kruševac ubrzano menja fizionomiju, pa se i u ovom trenutku radi na brojnim gradilištima širom grada. Kroz projekat MOJ GRAD – MOJA INSPIRACIJA, na sajtu regionalne Radio Televizije Kruševac kao osvedočenom hroničaru promena kroz koje ovaj grad i dalje prolazi, daćemo priliku nekim od zaslužnih Kruševljana da ispričaju čime ih je to ovaj grad zadužio i inspirisao, a šta su sve oni uradili da bio mesto boljeg i lepšeg života, sredina privrednog razvoja, sve manje nezaposlenosti, visokih kulturnih dometa i rezultata sportista, dobrih đaka i mladih i preduzimljivih stručnjaka u svim oblastima, ali i sve lepših i čistijih ulica i saobraćajnih zaobilaznica, trgova, parkova, sportskih terena, kao i koje su njihove vizije daljeg razvoja ove sredine.

Naš sagovornik u nastavku serijala je Miloš Stojadinović, hroničar i publicista.


Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Grada Kruševca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


  • Čime Vas je Kruševac inspirisao i „zadužio“?

– Kao rođeni Kruševljanin ponosim se svojim gradom i njegovom bogatom istorijom. Gde god sam odlazio ponosno sam isticao odakle sam i što je najbitnije uvek sam se Kruševcu vraćao.

Putujući Evropom više puta sam imao priliku da strancima predstavim svoj grad i njegovu slavnu istoriju koja je bitna ne samo za Srbiju, već i za Evropu. Tako me je Kruševac inspirisao i mislim da me je time što sam rođen u njemu, što radim i živim sa svojom porodicom u njemu najviše „zadužio“.

  • Šta smatrate posebno bitnim što ste učinili da ovaj grad bude mesto boljeg i lepšeg života?

– Smatram da svaki rođeni Kruševljanin treba da da svom gradu doprinos u njegovom razvoju. Nisam arhitekta, ni građevinac, da učestvujem u njegovoj izgradnji. Ni doktor, medicinski radnik, koji brine o zdravlju stanovništva. Nisam ni sportista, pa da ga predstavljam na raznim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Ono što sigurno jesam je ponosni građanin Kruševca koji koristi svaku priliku da istražuje, piše i priča o ovom gradu.

Kao hroničar ovog grada, trudim se da kroz stare fotografije, naučne radove i putem društvenih mreža, ali i učešćem u kulturnim dešavanjima predstavim njegovu slavnu istoriju. Svaka knjiga koju sam napisao bila je povod kojom sam se odužio mestu mojih predaka, porodici i rodnom gradu. Posebno bih istakao knjigu „Kruševac u Velikom ratu“ koju sam u saradnji sa Slobodanom Nikolićem napisao 2018. godine u čast oslobođenja Kruševca u Prvom svetskom ratu.

 

Takođe bih izdvojio i moju poslednju knjigu „Zanimljiva Čarapanija“ koja je imala i humanitarni karakter, pa je celokupan prihod od prodatih knjiga doniran našoj sugrađanki Katarini Arsić za kupovinu mikroprocesorske nožne proteze.

U svakoj mojoj aktivnosti pronalazio sam način da pomenem i moj Kruševac. Međutim, i svaka moja dalja istraživanja i pisanija, u neku ruku, nastavljaju u istom smeru, a to je da svaki svoj slobodan trenutak posvetim istoriji svog grada.

  • Šta Kruševcu još nedostaje i smatrate da bi trebalo u relativnom bliskoj budućnosti uraditi?

Svedoci smo da se grad razvija u svim pravcima ako mu je privreda jaka. Autoput je izgrađen do Kruševca i on je veoma bitan za razvoj našeg grada ali i čitavog Rasinskog okruga. Da bi Kruševac dobio na još većem značaju potrebno je da sačuvamo da mladi ostanu u njemu i to će se rešiti kada Kruševac, pored Poljoprivrednog fakulteta, dobije još neku visokoškolsku ustanovu.

Takođe je veoma bitna potpuna obnova srednjevekovne tvrđave kneza Lazara. To je neostvareni san svakog Kruševljanina. Time bi Kruševac postao nezaobilazna destinacija domaćih i stranih turista. Mislim da je vreme da Kruševac, kao nekadašnja srpska prestonica i grad sa bogatom istorijom dobije i svoj grb po heraldičkim pravilima. To nije investicija, ali na taj način činimo gradu. Kruševac je jedini grad koji ima pravo na grb kneza Lazara. O tome je svojevremeno govorio poznati srpski heraldičar g. Dragomir Acović.

Smatram da ako grad ima dobre temelje obrazovanja, privrede i turizma, odnosno kulturnih i istorijskih sadržaja, definitivno je privlačna sredina za bolji život.

  • Kakva je Vaša vizija razvoja ove sredine, odnosno budućnosti Kruševca? 

Kruševac treba da bude grad koji se razvija i širi, ali i čuva kulturno nasleđe. Brižljivim čuvanjem kulturnog nasleđa čuvamo dušu ovog grada.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.