petak, 21. jun 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Atanasios Digenis u 78. godini po drugi put biciklom putuje od Soluna do Beograda

Atanasios Digenis u 78. godini po drugi put biciklom putuje od Soluna do Beograda

Atanasios Digenis je slikar, pisac, humanista. Iako dugoko u osmoj deceniji biciklom putuje od Soluna do Beograda.

Cilj ovog neobičnog puta je pomoć Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. Danas su se on i njegov pratilac zaustavili u Kruševcu, gde su obišli crkvu Lazaricu. Atanasios Digenis je miljenenik  onih koji druge ljube, nesebičan i pre svega human čovek.

Nadasve skroman, a najsrećniji kad druge može da usreći. Nije se prvi put odlučio da krene biciklom od rodnog Soluna, već je to radio i 1999. godine kada je biciklom dopremio  u Srbiju 30 kg lekova za pomoć postradalima u bombardovanju i ratom zahvaćenim područjima. Ne samo to, o svom trošku mladom Srbinu, ratnom invalidu  platio je operaciju veštačkog kuka i kasnije protezu. Njegove i slike njegovih prijatelja nalaze se na svim kontinetima, a od jedne kolonije pomoć je poslata i za gradnju crkava u Brzeću.

Inače, za pomoć Srbima, Digenis je primio orden od počivšeg patrijarha Pavla i na kraju puta u Beogradu pokloniće se njegovim senima i uputiti molbu za spas čovečanstva, prestanak ratova na svim prostorima, uz poruku da  Srbi i Grci moraju ostati braća.

Povezano