četvrtak, 30. novembar 2023.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Vremenske prilike opasne po zdravlje, upozorio je Batut

Vremenske prilike opasne po zdravlje, upozorio je Batut
  • Foto: Pixabay

Obistinile su se prognoze meterologa da nas ove nedelje očekuje toplotni talas, koji će se nastaviti i narednih dana. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ upozorio je da su ovakve vremenske prilike opasne po zdravlje.

Posle „vrelog“ početaka sedmice, sutra se očekuje sunčano vreme sa temperaturom do 38, a u četvrtak i do 40. stepeni. Sa organizam – veliki šok.  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ upozorio je da je ovakvo vreme opasno po zdravlje.

Lekari upozoravaju da su na velikim vrućinama prvi na udaru krvni sudovi jer se šire, a posledica toga je pad krvnog pritiska, što može biti prečica za infarkt i šlog. Zato, nastojte da ne boravite na suncu u najtoplijem delu dana, između 11 i 17 časova. Ukoliko, ipak, ne možete da priuštite ostanak kod kuće u to vreme, obavezno sa sobom uvek nosite flašicu vode. Važno je zaštititi se od sunčanice i UV zračenja tako što ćete pre svakog izlaska naneti kremu sa zaštitnim faktorom, nositi šešir sa širokim obodom ili kačket i naočare za sunce.

Sigurno da tokom leta nećete birati toplu već laganu garderobu, ali treba znati da su neki materijali pogodniji od drugih. Prirodni materijali poput lana i pamuka svetlih boja najbolje reflektuju sunčeve zrake i omogućavaju da koža slobodno diše. Važno je da odeća bude udobna, jer uska odeća ometa cirkulaciju. Pokušajte da izbegnete tkanine od teksasa, poliestera i sintetičkih materijala.

Flašica vode je obavezna, ali je unos tečnosti važan je tokom celog dana. To se najpre odnosi na negaziranu vodu i napitke koji sadrže minerale. Čaj, ceđeni sokovi, limunada i, naravno, voda su preporuka stručnjaka. Kada je o vodi reč, savet je da se pije i kada niste žedni, najmanje oko dve litre dnevno. Trebalo bi izbegavati alkohol, energetska i slatka pića, kao i sve napitke na bazi kofeina. Previše rashlađeni napici ili sa ledom, takođe, nisu dobro rešenje. Stručnjaci navode da čaša ledenog napitka, u prvih 15 do 20 minuta od unošenja može dovesti do efekta hlađenja.

Oružje protiv vrelih temperatura može biti i dobar izbor namirnica. Za vreme letnjih vrućina prednost treba dati hrani koja sadrži manje masnoća poput mesa, ribe, povrća i voća. Dinja, lubenica, paprika, mladi kupus, limun, pomorandže, paradajz, primeri su namirnica koje imaju visoku nutritivnu vrednost, a mogu da nas dobro rashlade, savetuju nutricionisti.

Boravak u klimatizovanom prostoru jeste dobra opcija, ali treba biti na oprezu. Klima-uređaj bi trebalo podesiti tako da razlika između spoljašne i temperature hlađene prostorije ne bude veća od sedam stepeni. Nagli prelazak iz preterano klimatizovanog stana ili automobila na spoljašnjih 35 ili više stepeni nosi opasnost od toplotnog udara, upozoravaju lekari. Vozači koji u automobilima nemaju klima uređaj, neophodno je da provetre vozilo nekoliko minuta pre ulaska, naročito ukoliko je stajao na suncu.

U letu, svakako, treba uživati, ali određene mere opreza se podrazumevaju, upozoravaju stručnjaci.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.