petak, 14. jun 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

KNJIGA ZA VIKEND: „Poslednje leto u gradu“

KNJIGA ZA VIKEND: „Poslednje leto u gradu“

Poslednje leto u gradu“, roman prvenac nagrađivanog italijanskog pisca i scenariste Đanfranka Kaligariča, objavljen 1973, danas ponovo privlači pažnju jer njegov senzibilitet podseća na klasike poput „Velikog Getsbija“ i „Lovca u žitu“, a glavni junak kao da je izašao sa stranica romana Ernesta Hemingveja i Trumana Kapotea.

Atmosfera sedamdesetih godina prošlog veka u Večnom gradu ima posebnu draž za sve pridošlice. To je onaj Rim kakvim ga naš glavni junak Leo Gazara poznaje i razume – ravnodušan i surov, a opet zavodljiv.

Leo Gazara stiže iz Milana u Rim bez naročitih ambicija, ali sa velikim apetitom za lagodnim životom. Upoznaje bogataše, umetnike, galeriste, niže poslove u novinskim redakcijama, mnogo izlazi i ne haje za vreme koje protiče. Čak i kada mu lepa Arijana padne u zagrljaj, deluje da Leo ne mari ni za ljubav. A kad mu ona izmakne, i kada se poslovni planovi rasprše a prve umetničke ambicije surovo slome, obuzima ga nesavladivi splin.

Đanfranko Kaligarič je rođen 1947. u Asmari u Eritreji, u kosmpolitskoj porodici. Odrastao je u Milanu, a najveći deo života proveo je u Rimu, gde je radio kao novinar i scenarista. Za televiziju Rai napisao je brojne filmske scenarije koji su postigli veliki uspeh i gledanost. Devedesetih godina se okreće pozorištu i piše drame, a 1994. godine osniva „Teatar 20. vek“, koji je bio jedno od najpopularnijih pozorišta italijanske prestonice sve dok nije prestao sa radom 2002. godine.

„Kaligaričev roman čini remek-delom (vrednim pažnje čitalaca svih generacija sa svih meridijana) to što beznadežnu usamljenost pojedinca u tako velikom gradu poput Rima čini razumljivim svakome ko odluči da se lati ovih stranica. Nećete samo pročitati „Poslednje leto u gradu“ – vi ćete u njega utonuti, uprkos svim rizicima, bolu i gubitku koji Kaligaričev Rim obećava. Tako ćemo i mi sami postati Leo, pokušavajući da donesemo odluku – voleti ili otići“
piše Natali Mari Amato na americadomani.com.

A to je još samo jedna preporuka…

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.