subota, 11. jul 2020.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
16°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 92%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Prihrana ozimih žitarica

Prihrana ozimih žitarica

Stručnjaci i ratari jedinstveni su u oceni da kvalitet mineralnih đubriva na našem tržištu nije na zadovoljavajućem nivou, a za džep proizvođača je preskupo. Pošto je uticaj prihrane veliki, treba je smatrati jednom od najvažnijih agrotehničkih mera, koja u mnogome utiče na prinos.

Ozime strnine nalaze se u različitim fazama razvoja, a hladno vreme neće uticati na razvoj biljaka. Očekivano kretanje vegetacije će uslediti između 10. i 20. marta, a prvu prihranu treba planirati za period između 10. i 20. februara, ukoliko se prihranjuje UREOM.

“ Ako se prihrana vrši AN-om ili KAN-om, prihranu treba obaviti u vreme kretanja vegetacije.Količine u prvoj prihrani ne treba da pređu 50 kg/ha čistog azota. Odnosno 110 kg/ha UREE, 150 kg/ha AN, ili 190 kg/ha KAN. UREU ili AN primenjivati na neutralnim ili alkalnim zemljištima ( pH preko 6,5 ), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6,5)“– reči su savetodavca u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Kruševac Nemanje Konstantinovića.

Koliko će još trebati azota, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta ili biljnog materijala, koja je za registrovana poljoprivredna gazdinstva besplatna.

Pošto je uticaj ishrane, a pogotovu prihrane na prinos pšenice vrlo veliki, treba je smatrati jednom od najvažnijih agrotehničkih operacija. Svaki propust u ovom segmentu može da rezultuje smanjenjem prinosa i do 30 odsto, stav je stručnjaka.

Tomislav Bogdanović

Povezano