četvrtak, 30. novembar 2023.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

KNJIGA NEDELJE: „Iz svoje kože: Život s depresijom“ Aleksandra Stankovića

KNJIGA NEDELJE: „Iz svoje kože: Život s depresijom“ Aleksandra Stankovića

„Iz svoje kože: Život s depresijom“ naslov je knjige novinara i voditelja HRT-a Aleksandra Stankovića, koji – hrabro iskoračivši iz forme u kojoj se obično govori o depresiji – bespoštedno iznosi svoje iskustvo kako bi drugi koji pate od ove bolesti shvatili da nisu sami.

„Depresija je kada tri mjeseca čekaš da ti petnaest minuta bude bolje. To nije tuga zbog nesretne ljubavi, ni loše raspoloženje zbog neke gluposti. Depresija je potreba da izađeš iz svoje kože.“

Ovako počinje knjiga „Iz svoje kože: Život s depresijom“ Aleksandra Stankovića, uglednog novinara i voditelja HRT-a, autora kultne emisije „Nedjeljom u 2“. Kad poznata ličnost bez zadrške govori o svojoj psihološkoj intimi, ne mareći za stigmu koja joj preti, to intrigira. Autor knjige je ogolio depresiju uz dozu cinizma, samoironije, ali i objektivne spoznaje o prirodi ovog stanja. Hrabro iskoračivši iz forme u kojoj se obično govori o depresiji, Stanković bespoštedno iznosi svoje iskustvo kako bi drugi koji pate od ove bolesti shvatili da nisu sami.

„Onome tko se nije susreo s depresijom teško je opisati kako to izgleda, ali pokušat ću: Kada mi je bilo najgore, osjećao sam se kao da imam tešku gripu i da sam pušio lošu travu. Dakle, fizička slabost, nemogućnost koncentracije, nemir, strahovi, nesanica i nedostatak teka. Otprilike tako izgleda depresija pa još malo gore“, izjavio je za Lagunu Stanković.

Knjiga je podeljena u tri celine: prvu čine naizmenični lirski i prozni zapisi o depresiji; potom sledi intervju sa Zoranom Kesićem i na kraju su esencijalne informacije o depresiji.

„Knjigu sam pisao kako bih pomogao drugim ljudima da osvijeste svoje psihičke probleme ako ih imaju i da potraže pomoć liječnika jer u većini slučajeva psihijatri i psiholozi mogu pomoći. Meni je u teškim trenucima bolesti jako puno značio kontakt sa osobama koje žive s depresijom već dulje vrijeme i koje su sada dobro, jer to mi je davalo nadu da ću se i ja izvući iz duboke rupe u koju sam upao“, rekao je Stanković i dodao: „Nadam se da će ova knjiga pozitivno djelovati na ljude koji imaju slične probleme. Osim toga, moj ’izlazak iz ormara’ i šira rasprava o mentalnom zdravlju možda doprinese da se okolina s više razumijevanja odnosi prema ljudima s psihičkim problemima.“

Ovaj dirljivi i intimni zapis Aleksandra Stankovića u Hrvatskoj je nedavno objavljen pod nazivom „Depra“, a kod nas je knjiga naslovljena „Iz svoje kože: Život s depresijom“. Možete je pronaći od utorka 19. septembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs

Aleksandar Stanković je rođen 1970. u Bačkoj Topoli. Novinar je Hrvatske radio televizije od 1985. godine. Emisiju „Nedjeljom u 2“ uređuje i vodi od 2000. godine. Stanković je za HTV realizovao pet sezona putopisnog serijala „Vjetar u kosi“ u kojem motorom putuje po svijetu. Do sada je izdao tri zbirke poezije: „Jutra pobijeđenih“, „Igor Mandić na Mjesecu“ i „Uglavnom su me voljele starije gospođe“, i jednu zbirku priča „Sto faca i Aca“ o gostima koji su prošli kroz emisiju „Nedjeljom u 2“.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.