utorak, 2. mart 2021.

Kruševac
utorak
Moguća pojava magle.
Moguća pojava magle.
-3°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 91%
Brzina vetra: 0 m/s SSI
 

Rtanj – uspon za pamćenje

Rtanj – uspon za pamćenje

Proteklog vikenda održana je prva republička planinarska akcija u ovoj godini na planini Rtanj. Među planinarima bio je i veliki broj Kruševljana. Organizator je bio Planinarski savez Srbije.

Tradicionalna, 29-a po redu, republička planinarska akcija -Božićni uspon na Rtanj- okupila je ove godine oko 700 planinara iz svih gradova Srbije. Na ovoj akciji uzeo je učešće i veliki broj planinara iz Kruševca. Nekima, kao što je Dragutin Pajić, član planinarskog kluba Jastrebac ovo je jubilarni, deseti zimski uspon na Rtanj.

Vreme je bilo prohladno i staza zahtevna, dužine 15 kilometara i visinskom razlikom od 700 metara. Dovoljan povod za okupljanje i uživanje velikog broja planinara.

Ispod samog vrha, posle izlaska iz šume na grebenski deo ove planine visoke 1565 metara pejzaži nestvarni. Beli ćilim od oblaka ostavlja utisak kao da su planinari iznad oblaka. Sunčan dan i lepe panorame zaslužili su svaku trunčicu napora na ovoj stazi.

Na vrhu, uz čestitanje na uspehu i obavezno slikanje za uspmenu sa ove prelepe i pomalo mistične planine, planinari obično, kakvo god da je vreme, uvek posvete pažnju sebi i svom uživanju. Ovog puta Rtanj ih je častio svojom lepotom i svojom darežljivošću, pa je ovaj uspon svakako među onima za pamćenje.

Povezano