sreda, 3. jun 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 54%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Godina uspeha i jubileja za lovce

Godina uspeha i jubileja za lovce

Za lovce L.U. Kruševac 2012. godina ostaće u sećanju kao godina puna raznolikog dešavanja ali i kao prva u duhu druženja samih lovaca.

Pamtićemo je po obeležavanju 115 godina organizinovanog lovstva u opštini Kruševac. Skromnom manifestacijom u Kruševačkom pozorištu, predsednik uduženja Vladica Kostić pozdravio je prisutne i ispričao istorijat o nastanku organizovanog lovstva u opštini Kruševac. To je bilo davne 1896. Tadašnji naziv L.U je bio „Obilić“ da bi se kasnije udruživanjem četri društva i to „Obilić „ Kruševac, “Šumadija“ Jasika, “Jastrebac“ Veliki Kupci i „Veliki Jastrebac“ Veliki Šiljegovac i nastalo L.U.Kruševac.

Pamtićemo je i po izgradnji lovno tehničkim objektima, sagradili smo 20 hranilica za krupnu divljač (d.svinja i srneću divljač), sagradili i 20 visokih čeka i to sve iz sopstvenih sredstava. Marljivo radili na iznošenju hrane u lovištima. Zabranjivali povredjenu divljač. Ostaće nam u sećanju ekstremna zima i sušno leto i veliki broj predatora, sve je to uticalo na opstanak divljači u našim lovištima kažu u ovom udruženju. Snimili smo i serijal o lovu gde smo prikazali da se sve ne zasniva na samom ulovu, već na druženjui brizi o divljači i njenoj reprodukciji. 2012. ostaće nam u sećanju i na krvoločne vukove, koji su u pojedinim selima naneli štetu tj.poklali dosta ovaca.

U planu za 2013.godinu je da po školama pokrenemo akciju sa stručnim ljudima pod nazivom „Deco upoznajte lov i lovce“. Da obezbedimo ili sagradimo lovački dom i sami radimo na uzgoju fazanske divljači. Da stupimo u kontakt sa gradskim čelnicima i turističkom organizacijom grada, jer ovaj grad pod Bagdalom ima velikog potencijala za lovni turizam, okružen je mojsinjskim planinama i Jastrebcom. Naš grad u poslednje vreme sve više i više posećuju stranci koji su često i gosti Ribarske Banje. Poznato je da su oni i stravstveni ljubitelji lova, zato im treba omogućiti taj užitak koji bi bio od koristi, kako samom gradu tako i za lovačko udruženje. Takođe nam je u planu da izgradimo repro centar za divlju svinju, sa svim pratečim objektima na potezu Jasikovcu, odnosno šumi koja je vlasništvo L.U. Kruševac (oko 15,000 ha).

Radićemo i na izgradnji toplih čeka, jer kod nas je sve više popularan lov na vuka. Te čeke kasnije mogu se koristiti i za lov na srneću divljač, koja je nažalost za sada u malom broju u našim lovištima kažu u ovom udruženju.

Uz lovački pozdrav
„DOBAR POGLED I MIRNA RUKA“

Dragoljub Đokić – Gagi

Povezano